Friskt vågat, hälften vunnet. Google har aldrig varit känt som ett företag som följer redan upptrampade vägar. Experimentlusta har varit ett ledord. Pengar att plöja ner i chansartade projekt har inte saknats. Men även för Google är det tråkigt att hela tiden investera pengar i verksamheter som kostar betydligt mer än de smakar.

När Googles moderbolag Alphabet häromveckan presenterade siffrorna för fjärde kvartalet visade det sig att koncernen visserligen gjort en vinst på 5,4 miljarder dollar. Men storbolagets svarta får, divisionen som går under namnet Other Bets, fortsätter vara en förlustaffär. 1,1 miljarder dollar brände de olika bolagen på experimentprojekt under årets tre sista månader.

Läs också: Ännu mer tjat om https i Googles webbläsare – och det ger resultat

2015 fick Alphabet en ny ekonomichef, Ruth Porat. Under hennes styre tycks det vara ordning och reda som står på agendan. Alla bolag under deras paraply ska vara ansvariga för sina finansiella resultat. Några företag har sålts av, som de soldrivna drönarna. Google Fiber har enligt CBS News dragit ner på sin verksamhet och de har försökt bli av med robottillverkaren Boston Dynamics som de köpte 2013.

Tro nu inte att det bara är hokus pokus och sandlådenivå på projekten inom företagen som utgör Other Bets. Många projekt som började som moonshot-projekt, så kallas de mer chansartade investeringarna företaget gjort, är i dag på väg att bli verkliga aktörer på nya marknader. Här är företagen som äter upp Alphabets budget:

Google X – luftens herre
Här är den sanna experimentverkstaden. Här såg projekt som Google Glass och Google Watch dagens ljus. Just nu finns tre större projekt i pipeline. Mest välkänt är troligen Project Loon som med hjälp av ballonger vill ge människor på avlägsna platser av vår planet internetuppkoppling.

I det blå har de även Makani. Ordet betyder vind på hawaiianska och tanken är att ta till vara vindkraften var den än är. För ändamålet har de tagit fram en ny typ av vindturbin som kallas energidrake, Energy Kite. Turbinen ska kunna fånga upp starka vindar på högre nivå för att generera mer energi. Med mindre material. Tanken är även att människor som bor långt ut på landsbygden eller i svårtillgängliga miljöer ska kunna förse sina hem med grön el, allt i ett försök att minska beroende av fossila bränslen.

google makani
Makani är Googles "energidrake", ett flygande vindkraftverk.

Drönare som är klädda med solpaneler var inte riktigt något för Google X. Drönare som transportfordon är en helt annan sak. 2016 började Google X testflyga sina egna flygande farkoster, Project Wing, där de tagit fram allt från mjukvaran till sensorer och flygplanskropp. Klart är att Google och Alphabet ser mycket potential i himlen ovanför oss.

Calico
Alla blir äldre och alla ska vi en dag dö. Men när den dagen kommer hoppas vi nog alla att det ska ske utan smärta. Forskarna på Calico söker svaret på åldrandets gåtor. De vill bekämpa åldrandet och sjukdomarna som följer i dess spår. Alzheimer och andra demenssjukdomar eller cancer. Google har investerat 240 miljoner dollar i hälsovårdsföretaget och i dag samarbetar de med både MIT och Harvard.
 
Waymo

Googles självkörande bilar växte nyligen ur kostymen i Google X och i december 2016 gick projektet över i ett eget företag. Resan har inte varit helt utan sina bekymmer. De första testerna genomfördes hösten 2015 och halvår senare orsakade bilen sin första kollision då den körde in i sidan på en buss.

Övergången från moonshot-projekt till eget bolag visar att Alphabet vill börja tjäna pengar på tekniken, skriver Economic Times. Samtidigt florerade uppgifter om att de framöver ska satsa mer på mjukvaran som styr bilarna, än de faktiska fordonen.

Företaget tillhör ett av koncernens mer lovande och tekniken räknas till de bolag som är ledande på marknaden.
 
DeepMind
Artificiell intelligens är ett av forskningens just nu hetaste områden. Deep Mind har hittills främst gjort sig ett namn tack vare att deras dator Alpha Go slog den mänskliga mästaren i brädspelet Go. Det brittiska företaget grundades 2010 och köptes av Google 2014.

Läs också: Apple går in i AI-samarbete med Microsoft, Google och en rad andra jättar

Tanken är att med hjälp av datorspel ta fram en generell artificiell intelligens. Slutmålet är alltså inte att slå människor i olika spel, utan använda spelen som träning. Förhoppningen är att deras forskning ska leda till framsteg inom såväl bekämpningen av miljöförstöringen som sjukvård. När Google köpte företaget värderades det till mellan 400 och 500 miljoner dollar, enligt The Verge.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning