USA:s nya president Donald Trump har inte direkt fått något varmt välkomnande av it-företagen. Tvärtom har kritiken mot honom varit massiv, inte minst efter det plötsliga inreseförbudet för folk från sju länder. Och norrut, på andra sidan gränsen, har Kanada valt att ha mer öppna armar och istället välkomna de som stoppats av det nya inreseförbudet.

Men alla kanadensiska it-företag har tydligtvis inte samma negativa syn på den nya presidenten. Hos det som är den svenska marknadens största konsultbolag, kanadensiska CGI, har Donald Trumps intåg och hans protektionistiska löften fått huvudkontoret att se nya dollartecken framför sig.

Läs också: ”Valet av Donald Trump punkterade it-bubblan”

Outsourcingjätten, som har ett stort fäste i den offentliga sektorn i Nordamerika, ser nämligen stora affärsmöjligheter i sådant som ökade anslag till försvaret och regeringen samt att man borde kunna tjäna på de nya skattereformer som kommer att införas. Detta trots att Obamacare, som enligt vad som hittills har sagts, ska avskaffas. Även där har CGI haft stora åtaganden.

Det var i samband med bolagets kvartalsrapport som analytiker konstaterade att Donald Trumps vilja att satsa på försvaret kommer att gynna CGI. Konsultjättens koncernchef George Schindler höll med om att de tidiga indikationer han sett talar för att mer pengar kommer att läggas på försvaret.

– Det är en bra möjlighet, men en möjlighet där du redan ser att en del av prioriteringarna är på väg att ändras, säger han till The Register.

Läs också: Apple, Microsoft och Amazon agerar mot Trumps inreseförbud – med rättsliga åtgärder

Från analytikerhåll lyftes det även fram att CGI troligen kommer att kunna få en hel del fördelar gentemot sina offshorekonkurrenter, som troligen kommer att behöva brottas med de nya inresereglerna.

– Det ska bli intressant att se hur det går för CGI under de kommande månaderna, speciellt i USA, och det ska bli spännande att se om bolaget kan dra fördel av de möjligheter som kan uppstå, säger John McCaul, analytiker på Megabuyte till The Register.