1. Fullstackutvecklare - nu krävs mer
Det räcker inte längre för en utvecklare att bara behärska ett språk eller en plattform enligt Gene Richardson, operativ chef på Expert Exchange, en sajt för kunskapsutbyte för teknikproffs.

– De måste också förstå, och ha erfarenhet av, devops, design, kvalitetssäkring, databasadministration, analytics och därmed ha flera hattar på sig, säger han.

– Genom att ha fullstackutvecklare i sin personal förkortas tiden det tar att få ut en produkt på marknaden, minimerar kostnaderna och ger teamet bättre förståelse för affärsproblem och hur de ska lösas.

2. Projektledare som håller koll
När it-ledningen har ett högt förtroende och it-budgetarna nu ökar igen behövs det projektledare som ser till att projekten håller sig på banan – inom budget och tidsram framhåller Stephen Zafarino, rekryteringsansvarig på bemannings- och rektyreringsföretaget Mondo.

Speciellt efterfrågas projektledare med erfarenhet från specifika sektorer som vård eller finans enligt Stephen Zafarino.

3. It-säkerhet högt på agendan
Företag som tänker framåt ser till att säkra sina data och sin information innan de drabbas konstaterar Stephen Zafarino.

– It-säkerhet har blivit prioritet nummer ett för många av våra kunder och vi ser heller ingen avmattning inom den närmaste tiden, säger han.

Läs också: 9 sätt att sabba projekt med internpolitiskt käbbel

4. Nätverk tillbaka igen
Visserligen avstannade efterfrågan på nätverksproffs förra året men det har redan vänt och efterfrågan har höjts kraftigt enligt Stephen Zafarino.

– Nätverksadministratörer och nätverkstekniker är något av de som våra kunder letar mest efter. Internet, samarbete, strömmande video och säkerhet ­– kompetenta nätverksproffs kommer att fortsätta våra heta i år för att digitala affärer ska kunna fortsätta frodas och växa.

5. UX-designers en nyckelkompetens
Användarna nöjer sig inte med mindre än en snabb, sömlös och smärtfri användarupplevese oavsett om de använder ett program på jobbet eller handlar. Därför är användbarhetsexperterna, UX-designers, hett efterfrågade för att de ska skapa så intuitiva gränssnitt som möjligt, enligt Stephen Zafarino.

6. Kvalitetssäkring och testning allt viktigare
Hand i hand med användbarhet och UX-design i front end går kvalitetssäkring och testning i back end. En fantastisk sömlös lösning gör inte mycket nytta om mjukvaran bakom inte är robust.

Just testning och kvalitet har fått en större tyngd under de senaste åren i takt med att olika applikationer alltmer betraktas som verksamhetskritiska enligt en stor undersökning bland personer med ansvarsställningar inom it i olika organisationer i USA i höstas, 2017 TEKsystems IT forecast.

Läs också: Här är 14 tips på hur du landar drömjobbet 2017

7. Molnet ska byggas
Skiftet mot en molninfrastruktur och hybrida moln gör att de som kan sätta upp, integrera och säkra molnlösningar blir allt mer eftertraktade.

– Vi har sett att kompetensen som företagen efterfrågar har utvecklats över tid – från arkitekter och infrastrukturspecialister till tekniker och utvecklare. VI tror att det är för att många verksamheter redan har planerat och skapat strategier för sina molnlösningar och nu börjat att ytterligare implementera dem och bygga på dem, säger Stephen Zafarino.

8. Big data kräver analys
Företagen kämpar för fullt med att hantera det överflöd av data som de själva genererar. Det handlar om sådant som data om användare, kundbeteende, försäljning och data för marknadsföring exempelvis. Proffsen kan utveckla lösningar för att fånga, processa, analysera och tolka data som behövs för att företaget ska lyckas under det kommande året.

– Alla branscher, från it till marknadsföring eller finans och många fler anställer dataanalytiker som kan hjälpa dem ta informerade beslut, säger Gene Richardson,

9. AI för beslut i realtid
I stället för att en programmerare kodar in olika scenarier i systemen så används i dag algoritmer för att ta beslut baserat på data i realtid, framhåller Gene Richardson.

– Tekniker som specialiserar sig på att bygga AI- och maskinilärningsprodukter eller skapar algoritmer går det bra för de närmaste åren.

10. Devops – den viktiga länken
Devops fortsätter att vara ett enormt viktigt område för it-rekrytering under året, i takt med att företagen inser att de behöver en länk mellan it-avdelningen och ledningen. En länk för att se till att it-projekten möter affärsbehoven och de strategiska målen.

– Det kommer att innebära att teknikroller inom systemadministration, affärsanalys och mjukvara som tidigare varit separata smäter ihop. Det innebär också att man måste fundera ut hur man strategiskt måste integrera teknik i affärsinitiativen, säger Stephen Zafarino.