Programmering med Raspberry Pi, då är det väl språket Python som gäller? Nja, inte enligt Oracles Stephen Chin. Under sitt deltagande på den stora konferensen Jfokus i Stockholm, se faktaruta, passade han på att missionera om Java på den populära kortdatorn.
– Nu när det finns en bra Javakompilator på Raspberry Pi så får man mycket bättre prestanda än med Python. Jag har till exempel själv skrivit en Nintendosimulator som fungerar bra, säger Stephen Chin som till vardags är chef för Oracle Technology Network. Det innefattar bland annat en webbplats för utvecklare, arkitekter och systemadministratörer.
Det finns naturligtvis flera skäl för Oracle att propagera för Java på Raspberry Pi:
– Det är bra generellt att Java fungerar på många plattformar, säger Stephen Chin.
Läs också: Därför gör pyttedatorn Raspberry Pi succé i skolorna
Han säger vidare att Raspberry Pi är bra för att bygga communityn och för utbildning, både generellt vad gäller datorvetenskap och för att få barn intresserade av programmering.

– Det är färre saker som distraherar med Raspberry Pi än med en vanlig dator. Det är lättare för barnen att koncentrera sig på programmering.
En följd av det här är naturligtvis en chans för Oracle att entusiasmera nya generationer av Javaprogrammerare. Men det finns också konkreta affärsmässiga skäl för att använda Raspberry Pi:
– Det är en utmärkt plattform för att skapa prototyper för inbäddade lösningar, sedan kan man implementera lösningar på mer specialiserad hårdvara.
Som fördelar med Raspberry Pi nämner Stephen Chin att konfigurationen är enkel, den tar kanske några timmar, medan det kan ta flera veckor med mer avancerad hårdvara. Dessutom är kvaliteten bra, det är få defekter i tillverkningen av kortdatorn.
Det borde kunna göra Raspberry Pi till en komponent i utvecklingen av iot-lösningar och för inbäddade lösningar i allmänhet, med Java.
Läs också: Asus Raspberry Pi-konkurrent är ett riktigt mikromonster
Att bygga program för Raspberry Pi är inte bara en arbetsuppgift för Stephen Chin, utan också en hobby. Till Stockholm hade han med sig sin 13-åriga dotter Cassandra. Tillsammans deltog de på en ”workshop” med 90 barn under söndagen, då de med hjälp av Java styrde kringutrustning som sensorer från Raspberry Pi.
Cassandra Chin berättade från scenen under inledningen av Jfokus att syftet var att barnen, som förvandlats till zombies, skulle använda utrustningen för att ta kål på människor. Det hela verkar ha avlöpt ganska fridfullt, eftersom åtminstone Stephen Chin överlevde drabbningen.
Jfokus är en konferens i Stockholm med fokus på Java som inleddes i går, tisdag, och avslutas i dag. Dessutom hölls en förkonferens i måndags och ett arrangemang för barn i söndags. Sammanlagt kommer det cirka 1 700 besökare och de får lyssna på cirka 100 föredrag.