”Vi har alltid varit i krig med Eurasien”. Du känner säkert igen citatet från George Orwells berömda dystopi 1984. Jag kommer att tänka på det när jag läser om hur Oracle vd Safra Catz beskriver hur företaget har arbetat med molnlösningar.

För den som inte läst 1984 är grejen förstås att det fiktiva landet Oceanien i boken omväxlande krigar med Eurasien och Ostasien, och är i allians med det andra. Men budskapet är att det nuvarande läget alltid har gällt. Ett annat berömt citat från boken är ”Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka.”

Läs också: Därför är Windows universal-appar en enorm huvudvärk för Microsoft

– Vi på Oracle har alltid välsignats med att ha en grundare, teknikchef och styrelseordförande som alltid ser långt in i framtiden. För över tio år sedan började vi förvärva företag med målet att förnya hela vårt produktsortiment, sa Safra Catz på ett event i London nyligen, skriver IDG News.

Hon pratar naturligtvis om Oracles Larry Ellison. Men det här sa han själv om molnet i september 2008, enligt Cnet:

– Jag kanske är en idiot, men jag har ingen aning om vad man pratar om. Vad är det? Det är helt oförståeligt. Det är galenskap. När ska den här idiotin upphöra?

Det ligger nära till hands att dra en till parallell till 1984. Jag tänker så klart på den mellan Larry Ellison och bokens Storebror, ledaren i Oceanien.

Det här är förstås lite småroligt, men betyder det något? Ja, jag tror det.

Det är med all säkerhet ett tecken på att man tycker det går trögt med molnsatsningen på Oracle. På företaget hävdar man visserligen att man är det snabbast växande molnföretaget och så kanske det är. Men Oracle har svårt att tampas med den odiskutabla marknadsledaren Amazon vad gäller infrastrukturtjänster.

Läs också: Oracle vill locka unga till Java med Raspberry Pi

En anledning till att det är tufft för Oracle är den image företaget har sedan många år tillbaka, nämligen att formulera snåriga avtal, agera tufft mot kunder och ta bra betalt. För att uttrycka det försiktigt.

Även om Oracle erbjuder flexibla och modernt prissatta lösningar så är bilden av företaget att det gör motsatsen, på grund av dess historia. Kanske en och annan kund ser en chans att hämnas för databaslicenser som de tycker att de fått betala orättvist mycket för?