Den Norgegrundade driftleverantören Basefarm har numera en svensk koncernchef i Fredrik Ohlsen, som hämtats in från indiska HCL. Och han hoppas och tror att det kommer att märkas att bolaget kommer att satsa ännu hårdare på den svenska marknaden.

När Basefarm drogs igång runt millennieskiftet var grundidén att hjälpa företag som ville nyttja internet för sin affärsverksamhet, och där är man kvar. Men skillnaden nu är att betydligt fler kunder ser de möjligheterna. Idag handlar det om att hantera bolagens affärskritiska tjänster, både med hjälp av egna datacenter eller i samarbete med de stora leverantörerna av publika molntjänster, som Microsoft och AWS.

Fredrik Ohlsen säger att det är bra fart på både bolaget och marknaden, och konstaterar att Basefarm under de senaste fem åren haft en genomsnittlig tillväxttakt på 14 procent, samtidigt som man tjänat pengar. 

Läs också: Så bygger du ett säkerhetsteam utan säkerhetsexperter

– Det är en oerhört positiv atmosfär och en energi som jag faktiskt blir glatt överraskad över. Det är ett 17 år gammalt bolag som känns som en startup, säger han efter den första tiden.

Bolaget grundades alltså i Norge, och det är även där verksamheten är störst, med 270 anställda. I Sverige utgörs styrkan av cirka 100 personer. Dessutom har man 25 anställda i Nederländerna. Men Basefarm ägs numera av det Bostonbaserade riskkapitalbolaget Abry, som gärna vill se att bolaget växer mer. Och där är möjligheterna, enligt den nya koncernchefen, troligen störst i Sverige.

– Vi ser att den svenska marknaden har större tillväxtpotential än den norska. Uppsidan är större i Sverige och Holland. Inom hybrida molntjänster vill vi vara ledande på de marknader där vi är, säger han.

Är ni på jakt efter att köpa något i Sverige?
– Det kan mycket väl hända. Inte nödvändigtvis i Sverige, men det kan också hända om det dyker upp något som passar oss.

Bland de svenska kunderna har man hittills varit starka i mediebranschen och inom e-handel. Men nya segment väntar runt hörnet och där lyfter Fredrik Ohlsen framför allt fram två tydliga områden.

– Nu händer det väldigt mycket inom offentlig sektor och i fintech. Vi har till exempel Nacka kommun som är väldigt framåtlutade och som tidigt bestämde sig att de ska ut i molnet. Där har vi hjälpt dem med det hybrida molnet, säger han och nämner bolag som Collector och SBAB bland fintechkunderna.

Vad skulle du säga att det är som driver de offentliga kunderna, att kapa kostnader eller viljan att byta teknik?
– Jag tror att det är mer snabbheten. Det är låga trösklar att ändra och flytta sig. Det finns ingen kommun som skulle satsa på att ha ett eget energibolag. Det är samma sak med datakraft. Man vill kunna köpa in den kraften i molnet.

Basefarmchefen är optimist när han blickar framåt. Han hänvisar till en undersökning från Gartner som säger att den globala marknaden för infrastruktur som tjänst och plattform som tjänst kommer att omsätta 55 miljarder dollar 2020. Och den kakan vill bolaget gärna glufsa i sig av.

Läs också: Svenska it-köpare allt nöjdare – men de sämsta leverantörerna blir sämre och sämre

– Det är gott om kunder som köper internet som tjänst eller plattform som tjänst från till exempel AWS. Men det är inte så enkelt som man tror. Man måste ändå se till att det fungerar, och då krävs det ofta lokala personer att prata med och där kommer vi in och hjälper till med exempelvis 24/7-drift, övervakning och hantering av incidenter.

Bland Basefarms konkurrenter på den svenska marknaden hittar man bolag som till exempel Axians och Telecomputing. Men Fredrik Ohlsen säger att den största konkurrenten knappast är något annat it-driftbolag.

– Den största konkurrensen är inhouse, och beslutet om man ska köpa som it som en tjänst eller inte. Det är fortfarande ofta en mental resa för många och där hoppas vi kunna hjälpa till.

Vad är ditt uttalade uppdrag från ägarna?
– Jag ska ta det vidare. Man hoppas att jag kan bidra med lite extern erfarenhet i en mindre organisation. Vi vill vara med i den förändring som sker nu, och vi vill leda den förändringen.