It-återförsäljarnas klassiska produktområden, inte minst pc- och servermarknaden, har några tuffa år bakom sig. Men en marknad som aldrig verkar kunna bli mättad är den för it-säkerhet. Och det gör att allt fler vill säkra de affärer som finns att hämta där.
I återförsäljarvärlden har säkerhet länge varit en del av det totala erbjudandet även om det finns nischade aktörer som Addpro-avknoppade Coresec, som numera heter Securelink, samt NTT, Sentor och Truesec.
Men även de klassiska b2b-krängarna som exempelvis Atea, Caperio och Cygate har så klart haft stora säkerhetsgäng.
Läs också: Nytt it-säkerhetsbolag vill skydda företagsledningar med militära medel
Och för branschens jätte, Atea, pekas säkerhetsområdet nu ut som ett nyckelområde. Bolagets regionchef Peter Falk, som även är nationellt ansvarig för säkerhet, är tydlig med hur målsättningen ser ut.
– Vi är nog bland de största redan nu i omsättning och antalet konsulter, men det finns många duktiga bolag därute. Det vi har sett är att det inte finns någon riktigt tydlig ledare. Därför ska vi gå in och ta den positionen, säger han.
Att satsningen sker nu förklaras delvis med att allt fler företag och organisationer rustar inför EU:s nya dataskyddsförordning GDPR. Men givetvis har Atea även insett marknadens potential.
– Vi är kanske lite sena i starten. Vi har inte riktigt förstått hur viktigt det är med säkerhet, men det har verkligen gått upp för oss de senaste tre åren. GDPR är lite av ett wakeupcall för både Sverige och EU. It-infrastruktur är vår huvudmarknad, men vi kan inte göra det med trovärdighet om vi inte har väldigt bra säkerhet också. Så för ett år sedan beslutade vi att vi ska satsa extra, säger Peter Falk, som säger att bolaget ska vara störst 2018.
Vad innebär det att ni ska bli störst, hur mäter ni?
– Vi har ett hårt mål, att dubbla omsättningen och antalet säkerhetskonsulter, samt ett mjukt mål, att vi ska uppfattas som det bolag man går till för att få hjälp med säkerhet.
Han säger att antalet högt certifierade säkerhetskonsulter idag ligger runt 70, en siffra som alltså ska dubblas på ett år.
– Ja, det är tanken. Vi kommer att rekrytera rejält, säger Peter Falk.
Behovet av säkerhet är knappast något nytt, är det inte ett litet underbetyg åt er att ni gör den här riktade satsningen först nu?
– Det är ett underbetyg åt alla, det vill säga oss, offentliga sektorn och näringslivet att man inte har insett. Ett klassiskt citat man ofta hör är ”the bad guys are winning”. Jag skulle inte kalla det underbetyg, men vi har inte adresserat det tillräckligt bra.
Läs också: Hackare påstår sig ha kapat 150 000 skrivare på ett dygn – "ett brinnande botnätverk"
Vem som är störst bland säkerhetsåterförsäljarna i Sverige idag är svårt att säga. Men frågar man Securelink så är det ingen tvekan om att de ligger i toppen, inte minst ur ett europeiskt perspektiv, där revisionsjätten PWC nyligen pekade ut dem som störst i en rapport.
– Det finns egentligen inget självändamål i att vara störst. Det handlar om att vara relevant, säger Securelinks marknadsdirektör Hans Edin, men konstaterar att det har ändå har sina förtjänster.

– Bland annat börjar vi få bra fart på våra europeiska cyber defense centers och det säkerhetsarbete vi gör där. Ju mer loggar vi kan samla på oss desto mer relevant blir det, då den insikt vi samlar på oss direkt kommer alla våra kunder till godo.
Han säger att han varken är överraskad eller skrämd över Ateas nya initiativ.
– Nej, konkurrens är bra. Det är rätt stor skillnad på vårt spetsiga erbjudande och deras 180-gradiga agerande. Till skillnad från Atea så är it-säkerhet det enda vi gör och det påverkar så klart även vårt fokus och engagemang, det vet vi av erfarenhet. För oss är det en strategi att fokusera på säkerhet och vi vet att det också attraherar de medarbetare som vill jobba med de frågorna.
Securelink har idag 650 personer ombord. Drygt 500 av dessa jobbar, enligt Hans Edin, med it-säkerhet i någon form. Och om den svenska siffran säger han så här:
– Vi har 160 säkerhetsexperter i Sverige. Ambitionen är att vi ska anställa 150–200 personer till i år bara i bolaget. Utmaningen, som vi delar med våra konkurrenter, är att få tag i rätt kompetens.