I en bloggpost på Microsofts webbplats skriver Brad Smith, som är chef över företagets legala avdelning att i stort sett alla företag i alla branscher blir mer eller mindre digitala. Och som digitala verksamheter måste de kunna hantera de nya legala utmaningarna det innebär.

En sådan utmaning är risken att inkräkta på patent. Smith skriver att Microsoft har över två decenniers erfarenhet inom området och en bred juridisk infrastruktur för att hantera de här riskerna. Med denna vill de nu hjälpa sina molnkunder, så att mjukvaruutvecklare kan fokusera på att koda utan att oroa sig över att bli stämda.

Läs också: Så tog hon industriföretaget upp i Microsofts moln

Därför lanserar Microsoft ett nytt program som är gjort för att deras kunder ska få ett utökat skydd för den här typen av risker. De kallar det Azure IP Advantage Program, där IP står för intellectual property.

Det innebär bland annat att Azure-kunder kommer att täckas av Microsofts eget skydd ”med obegränsad skadeersättning” och att Microsoft gör 10 000 Microsoftpatent tillgängliga för kunder för att de bättre ska kunna försvara sig mot anklagelser. Dessutom lovar Microsoft att om de överför patent till en icke-praktiserande enhet, de som ibland kallas patenttroll, kommer dessa inte att kunna användas mot deras kunder.

Det här programmet är alltså tänkt att innebära att företagen inte ska vara så oroliga för att gå över till molnet – och det är naturligtvis också ett sätt för Microsoft att sticka ut i den knivskarpa konkurrensen mot andra molnleverantörer som Google, Amazon Web Services och IBM.

Läs också: Permobils CIO: "I princip allt nytt utvecklas och körs i Azure-molnet"

Som det är nu är det ganska ovanligt med rättsfall som handlar om immateriella rättigheter som relaterar till öppen källkod i molnet. Det skriver Forresters analytiker Jeffrey Hammond i ett mejl till IDG News.

Samtidigt har antalet processer ökat med 22 procent under de senaste fem åren, skriver Brad Smith i bloggposten och hänvisar till en undersökning från Boston Consulting Group.