3gamma slukas av hungriga finnar

Finska konsultuppstickaren Sofigate gör nu en rejäl satsning i Sverige när man även tar över den svenska delen av 3gamma. Under fjolåret köptes den finska delen upp. Totalt har det förvärvade konsultbolaget cirka 100 anställda, av vilka ett 60-tal sitter på de svenska kontoren i Göteborg, Stockholm och Malmö.

– Förvärvet av 3gamma är ett betydande strategiskt steg på vår resa att bli norra Europas ledande it-managementföretag. Våra kulturer och värderingar har många likheter och vi kan erbjuda våra medarbetare en unik plattform för personlig utveckling och skapa stark tillväxt, säger Sofigates vd Sami Karkkila.

– Våra kunder ser på it på ett helt nytt sätt. Digitalisering och it är inte bara cio:ns ansvar, det är en central del av alla affärsprocesser. Våra kunder söker en strategisk partner med kunskapen och erfarenheten att driva och hantera den komplexa förändring de står inför, säger 3gammas vd Peter Wahlgren.

Klarna gör nytt tyskt förvärv

Svenska betalbolaget Klarna har köpt sin tyska kollega Billpay från dess brittiska ägare Wonga. Redan 2013 köpte Klarna tyska Sofort. Nu gör man alltså ytterligare en storinvestering på det som är en av bolagets viktigaste marknader. Billpay har 140 anställda och är verksamt i Tyskland, Österrike, Schweiz och Holland.

– Vi är glada att få arbeta med Billpay och deras kompetenta medarbetare i Berlin. Genom att kombinera vår kunskap och expertis och samtidigt ta del av Billpays kunskap om marknaden, tjänster och erbjudanden är vi övertygade om att vi kommer att kunna erbjuda än mer innovativa betallösningar för våra kunder, säger Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski i ett pressmeddelande.

Svenska utbildare köper sig till USA

Utbildningsföretaget Academic Work Academy tar nu steget in på den amerikanska marknaden när dess ägarbolag AWX köper Wyncode, som beskrivs som en pionjär inom intensivutbildning inom programmering.

Academy startade 2015 som ett svar på kompetensbristen inom it och teknik, och har utvecklat en modell som kombinerar motivationsbaserad rekrytering, kostnadsfria intensivutbildningar och tillsvidareanställning efter avslutad utbildning.

– Vi har haft diskussioner med Wyncode ända sedan starten om hur vi på bästa sätt kan utveckla Accelerated Learning, den amerikanska utbildningsmetodik som vi båda utgår från. Nu kommer detta arbete att intensifieras och utökas. Vår förhoppning är att det även kommer att gynna utbildningssektorn och det svenska näringslivet i stort, där synen på utbildning har varit i princip oförändrad i bokstavligen 100 år. Vi är helt transparenta med vår metodik och vill att fler vågar tänka nytt för att lösa den växande kompetensbristen, säger Micael Holmström, vd på Academy.

Visma köper förmånligt

Norska mjukvarujätten Visma fortsätter köpa. Den här gången är det danska Logbuy, som jobbar med personalförmåner, som införlivas i koncernen.

– Nu kan vi utöka vårt erbjudande till befintliga och potentiella kunder samtidigt som vi etablerar oss även i Danmark. Förvärvet ligger helt i linje med vår strategi att skapa en samlad köpkraft på den skandinaviska marknaden, säger Henrik Salwén, vd för Visma Advantage.

– Från vårt perspektiv är det inte bara ett framgångsrikt företag vi säljer – det är ett livsverk. Och med försäljningen till Visma är vi övertygade om att vi hittat en köpare där potentialen i Logbuy kommer att kunna utnyttjas till fullo, säger Lars Peter Busch, grundare av Logbuy.

Affecto köper finskt Azuregäng

Finska beslutsstödskonsulten Affecto har köpt finska molnbolaget Bigdatapump. Det förvärvade bolaget har grundats av tidigare Nokiapersonal som har riktat in sig på Microsoft Azure och molnanalys. Affecto uppger att man under januari har inlett rekryteringar inom det området till kontoret i Stockholm under januari.

– Alla organisationer, från offentlig sektor till privata företag, behöver en agil approach för att vara relevanta. Tillsammans kan vi hjälpa vilken nordisk organisation som helst i sin datadrivna utveckling, säger Affectos koncernchef Iikka Lindroos.

Nevs kvar hos Zetup

National Electric Vehicle Sweden, Nevs, i Trollhättan har förlängt sitt avtal med Zetup. Det tidigare avtalet tecknades 2013 och innefattade infrastrukturtjänster.

– Zetup har spelat en viktig roll för anpassning och utveckling av vår verksamhet. Erfarenheten som Zetup har byggts upp genom decennier av arbete inom Automotive skapar en trygghet och stabilitet för oss vilket är avgörande för att vi ska kunna fokusera på våra projekt och framtiden för Nevs, säger Conny Janson, ansvarig för IT/IS på Nevs.

– Nevs har en mycket innovativ och spännande affärsplan för framtiden. Vårt uppdrag har fram till idag varit att optimera NEVS tidigare it-infrastruktur. De närmaste åren ska en vidareutveckling av denna realiseras och vi är glada för att Nevs ger oss ett fortsatt förtroende att hjälpa till med utvecklingen framåt, säger Mats Franzén som är VD för Zetup vid huvudkontoret i Göteborg.

Sju nya år för CSC

Amerikanska outsourcingjätten CSC har tecknat ett nytt storavtal med mätteknikleverantören Exova Metech. Innebörden av det nya sjuåriga avtalet är att CSC ska hantera och it-infrastrukturen genom att migrera hela Exova Metechs befintliga system till en andra generationens it-plattform. Avtalet inkluderar dessutom tjänster inom nätverk, datahallar, lagring och säkerhet.

– Vi har haft ett långt och bra samarbete med CSC och är glada över att förlänga detta sju år till. Med CSC:s kunskap och expertis kan vi nå vår digitala vision och transformera företaget, säger Patrik Persson, teknisk chef på Exova Metech.

Snacka i Kungsbacka med DGC

DGC har tagit hem en upphandling och ska leverera en växel- och kontaktcenterlösning som innehåller 3 000 mobila och 500 fasta anknytningar till Kungsbacka kommun. Kontaktcenterlösningen ska hantera flera kontaktvägar som exempelvis telefon, e-post, sms och sociala medier. Det nytecknade avtalet sträcker sig initialt över fyra år och beräknas vara värt cirka 7 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att vinna kunder inom offentlig sektor. I detta fall ska vi tillgodose Kungsbacka kommuns behov av en modern växel- och kontaktcenterlösning som stödjer kommunens processer inom kundtjänst samt leverera växeltjänster för hela kommunens verksamhet, säger Mattias Wiklund, försäljningschef och vice vd för DGC.

Skriver ut och på för Caperio

Utbildningskoncernen Thorengruppen har tecknat ett printavtal med Caperio. Under de kommande fyra åren ska Caperio hjälpa Thorengruppen med utbyte av skrivarenheter och att skapa kontroll över kostnader, volymer och dessutom proaktivt förse kunden med policys.

Avtalet omfattar cirka 150 enheter på lika många orter i Sverige och värdet beräknas till 15 miljoner kronor.

Nya tag för Remote X-grundaren

Nyligen skrev vi om att Lundalogik köper Remote X. Det sålda bolagets grundare, Leo Berghald, har sedan ett år tillbaka dragit igång samarbetsverktyget Zwapgrid.

Han beskriver själv bolagets verksamhet som en molnbaserad integrationsplattform med funktionalitet för att dela kontrakt, meddelanden och andra uppgifter. Nu har bolaget fått ett kapitaltillskott på 4 miljoner kronor en grupp investerare, som valt att vara anonyma. Enligt grundaren ska pengarna användas till att fortsätta utvecklingen av den redan driftsatta plattformen.

– Vår primära målgrupp består av företag som samarbetar, och har samma typ av data i olika system. Historiskt har detta hanterats med antingen manuella uppdateringar eller dyra integrationer som endast fungerar i ett specifikt samarbete. Zwapgrid fungerar istället som en form av bra Google translate mellan system av samma typ, säger Leo Berghald om sitt nya bolag.