I förra veckan sjösattes den nya organisationen för Sverige på Dell EMC. Det talades vitt och brett om att det handlar om en stor fusion mellan två stora bolag. Men tittar man på de tunga chefsrollerna i Sverige är det tydligt vem som har köpt vem. Det är nämligen Dell-chefer på alla de tunga posterna.

– Ja, det beror på hur man ser det men i den nya organisationen har vi procentuellt sett flera Dellare, säger vd Stefan Alariksson.

Utöver att Stefan Alariksson gick segrande ur vd-kampen mot EMC:s Mats Oretorp kan man konstatera att alla fyra säljdirektörtjänster för de tyngsta affärsområdena gick till Dell.

Läs också: Svenska Dell och EMC firar efter megaaffären: "Alla vill jobba med oss"

Enterprise, där de stora privata globala kunderna ingår, ska ledas av Robin Khullar och Commercial, vilket utgörs av övriga privata kunder, ska ledas av Marie Berner-Moberg. Chef för Offentlig sektor blir Petter Andersson och ansvarig för kanaldelen blir Jon Alsterberg.

Allra tydligast blir det i just storkundssegment, där huvuddelen av det gamla EMC:s verksamhet finns. Men den tjänsten gick alltså till Robin Khullar, som fram tills nu basat över Dells datacenterverksamhet.

Från EMC-håll är det många tunga namn som har slutat. Gustaf Wiklund, som gick till Commvault, och Magnus Backman, som valde koncernkollegan VMware, slutade båda redan i höstas. Sedan dess har även Sebastian Törneman gått till Splunk, dit även Murray Baum har gått. Dessutom har Jan Hesselberg fått lämna över marknadsrodret på det nya bolaget till Dells Thomas Weimer. 

– Vi har gjort en väldigt grundläggande ansökningsprocess där vi har jobbat med att ha representanter från båda bolagen. Och vi har en blandning, men det är lite fler från Dell, säger Stefan Alariksson om den nya organisationen.

Läs också: Dell har fått sitt EMC – i dag blev världens största it-affär någonsin klar

Bland de EMC:are som fått tyngst positioner i den nya organisationen finns så klart Mats Oretorp, som ansvarar för försäljningen inom Enterprise GCCS i den region bolaget kallar Europe West. Även Linus Svensson, som ansvarar för presales har fått ett större geografiskt område, med Ryssland och Europe West som sina marknader.

Bland cheferna som är kvar i Sverige finns EMC-duon Hannu Kahva, som leder tjänsteorganisationen, och Peter Andersson, som leder datacenterförsäljningen.

När det gäller hur det nya bolaget ska jobba på distributörssidan, så presenterades ett stort globalt samarbete mellan Dell EMC och Tech Data i förra veckan. Sedan tidigare jobbar Dell utöver Tech Data med Exertis Captech i Sverige, medan EMC har jobbat med Arrow ECS. Exakt hur det kommer att se ut här är inte klart än.

– Vi ser fram emot att ha en fortsatt stark distributionsapparat, säger Stefan Alariksson.