Nu finns Amazons giv på videokonferensmarknaden Chime ute och tillgängligt för kunder. Det uppger företaget i sin nyhetsblogg.

Enligt detta inlägg är Chime en kommunikationstjänst som hanteras av AWS och som ska ”göra det enkelt för dig att kommunicera med människor inne i och utanför organisationen genom att använda röst, video och chatt”. Vidare lovas att tjänsten funkar sömlöst över desktop och mobila enheter, och man ska kunna byta mellan olika enheter, också mitt i ett möte. Program finns för IOS, Android, Windows och Mac.

Läs också: Nu rör Google om ännu en marknad – gör nysatsning på videokonferenser

Eftersom tjänsten hanteras av AWS så ska användarna inte behöva distribuera eller underhålla någon komplex infrastruktur eller mjukvara.

Amazon uppger också att det inte finns någon minimiavgift, utan kunderna ska bara betala för det de använder.

Chime finns i tre olika versioner – där den mest grundläggande bara tillåter röst- och videosamtal samt chatt och den mest avancerade erbjuder en hel verktygslåda av olika funktioner för onlinemöten, som schemaläggning, inspelningsfunktioner och personlig URL till mötet för upp till 100 personer.

Det ska sägas att Amazon knappast är första it-jätten som gör en satsning på det här området. I höstas lanserade Google en nysatsning på videokonferensprodukter, som går under namnet Chrome Device for Meetings. Och sedan tidigare finns ju leverantörer som Cisco här med sitt WebEx och Microsoft med sitt Skype for Business.

Läs också: Trots hysch-hyschandet från AWS – här är molnjättens hemliga Sverigesiffra

Och i det närliggande området chattplattformar händer det grejor mest hela tiden. Microsoft har som bekant gjort en stor lansering av sin ”Slackutmanare” Teams och Cisco har gjort stora satsningar på sin chattplattform Spark.

Enligt analysföretaget IDC omsatte världsmarknaden för videokonferenssystem 2,13 miljarder dollar 2015. Så här fördelade sig marknadsandelarna:

Cisco: 45%
Polycom: 23%
Huawei: 13%
Övriga: 12%
Vidyo: 3%
Lifesize: 2%
Avaya: 2%