Senaste dagarna har det talats mycket om en ny version av Windows 10, kallad Cloud, avsedd för billigare enheter – efter att ännu obekräftade uppgifter läckt ut på nätet.

Mycket är oklart: Till exempel vilken marknad Microsoft skulle vilja nå med en ny version, särskilt som de läckta uppgifterna gör gällande att det bara ska gå att köra så kallade UWP-appar (Universal Windows Platform) som hämtas på Windows Store och är Microsofts satsning på appar som ska fungera på alla olika enheter som kör Windows.

De analytiker som IDG News talat med tror att Microsoft är stressat över Chromebooks framfart i utbildningsvärlden med låga priser och enkel administration.

Läs också: Pc-döden får vänta ett tag till – nu kokar det rejält i branschen

– Jag ser det här som ett försök från Microsoft att erbjuda en enklare upplevelse och att bättre kunna kämpa mot Chromebooks, säger Patrick Moorhead analytiker på More Insights & Strategy.

– Min gissning är att Microsoft försöker nå det lägre segmentet, där Chromebook finns, säger Bob O’Donnell, chefsanalytiker på Technalysis Research.

O’Donnell tillägger att Microsoft ser "Chromebooks och Chrome OS som ett verkligt hot" mot Windowsverksamheten, om inte överallt så åtminstone inom utbildningssektorn.

Men O’Donnell ställer sig också frågande till hur Microsoft ska kunna konkurrera framgångsrikt med Chrome OS och Chromebooks, även om de avlossar vapen som Windows 10 Cloud.

– Det som är förvånande och svårt att förstå med att Microsoft går efter Chromebooks är följande: Anledningen till att Chromebooks har presterat bra är att de är så mycket enklare på backend- och administrationssidan. Och det har Microsoft inget svar på. De försöker lösa ett problem, men från fel håll.

Eftersom detaljerna om Windows 10 Cloud fortfarande är så knapphändiga är det omöjligt för analytikerna att uttala sig om dess tekniska förtjänster och brister, men O’Donnell säger att han hoppas att Microsoft inte gör om samma misstag som med föregångaren Windows RT och gör själva ekosystemet för smalt.

Läs också: Windows 10 står och stampar – operativsystemet har slutat växa

– Om de begränsar Windows 10 Cloud till bara Windows Store-appar så kommer det att bli en utmaning.

Patrick Moorhead är mer optimistisk, även om den nya versionen har denna begränsning.

– Jag ser inte att detta är en upprepning av Windows RT, men de har det gemensamt att de har ett väldigt kontrollerat och tajt ekosystem. Men appbutiken för Windows 10 är mycket större än den var för Windows 8 – så även om det ryktet stämmer så är Microsoft i en betydligt bättre position nu.