Stadsfullmäktige i tyska München har beslutat att lämna den Linuxdistribution, Limux, som staden använt i över tio år.

Men den sista december 2020 är det slut med det och i stället ska en enhetlig standardiserad Windowsarkitektur användas. Stadsfullmäktiges uttalade mål är att genom standardprodukter öka kompatibiliteten med andra system både internt och externt och också med annan mjukara som exempelvis SAP:s produkter, skriver tyska Computerwoche.

Läs också: Microsoft bygger nya broar – tar plats i Linux Foundation och släpper in Google

2003 togs beslutet att lämna Windows och gå över till en öppen mjukvara för att skicka en signal till Microsoft och för att spara pengar.

Beslutet var en sensation när det togs och Microsoft skickade dit sin vd Steve Ballmer men utan resultat utan staden gick över till Limux.

Men övergången till Linux har aldrig fungerat fullt ut. Ett antal applikationer har inte kunnat migreras till Linux och under åren har applikationer som bara fungerar med Windows ökat. I dag har 15 000 av stadens datorer Limux medan 5 000 kör Windows.

Bytet har diskuterats sedan sensommaren 2014 trots att stadsfullmäktige bara åtta månader tidigare deklarerade att man sparat 107 miljoner kronor sedan projektet startade.

Mixen av operativsystem och ett politiskt skifte i München har fortsatt öka pressen på Limux. Och i en rapport som gjordes på uppdrag av borgmästaren förra året gjorde managementkonsulten Accenture klart att Limux inte har någon framtid . I stället rekommenderades en återgång till Windows och det standardiserade Officepaketet. Dock krävs en total ombyggnad av Windowsklienten, enligt rapporten.

Initialt kostar övergången 18,9 miljoner euro, 178 miljoner kronor, medan man kör Windows och Limux parallellt beräknar Accenture.

Läs också: Lackat på Windows 10? Här är 6 bra skäl att testa Linux

Vissa har ifrågasatt hur oberoende rapporten är och exempelvis har några frågat sig om det har en koppling till att Microsoft flyttat sitt tyska huvudkontor från de norra förorterna in till centrala München.

Det Gröna Partiet ifrågasatte om beslutet är förenligt med EU:s upphandlingsregler.

Och det fanns också de som undrade om det verkligen är rimligt att bytet ska ta nästan fyra år.

– Vet vi ens om Microsoft fortfarande finns kvar om fem år, sa Anne Hübner från Socialdemokraterna.