I fyra år har Google arbetat med Loon-projektet där man med hjälp av ballonger ska förse avskilda delar av världen med internet. Och det går bättre än väntat skriver Astro Teller som är chef över de mer experimentella, så kallade moonshotprojekten, i ett blogginlägg.

"De har nu överträffat till och med sina egna förväntningar om hur bra deras smarta algoritmer kan hjälpa ballongerna att navigera i världen och i den processen tagit ett stort kliv närmare den dagen då ett ballongdrivet internet kan bli en realitet för människor i lantliga och avlägsna regioner i världen".

Och på vägen dit har antalet ballonger som krävs för att att koppla upp ett område minskat kraftigt, skriver Engadget och hänvisar till en presskonferens på Googles huvudkontor.
 
Läs också:
 Googles experiment går med miljardförlust – men vad är det de lägger pengarna på?

Där berättade Astro Teller att i stället för att skicka upp 200, 300 eller 400 ballonger som man räknat med i början handlar det nu i stället om 10, 20 eller 30 ballonger.

Det handlar om att de olika systemen för navigering och höjdkontroll förbättrats men också om att algoritmerna blivit smartare med maskininlärning.

Färre ballonger minskar kostnaderna och tiden det tar att få dem på plats drastiskt.

– Vi har gjort så stora framsteg att vi tror att vår tidsplan för när människor kan få internetservice blir mycket, mycket kortare, säger Sal Candido som arbetar i projektet.