Under ett konferenssamtal under torsdagen sa Lenovos operative chef Gianfranco Lanci att det är brist på dram, ssd, batterier och lcd som sammantaget driver upp priserna på pc. Situationen väntas heller inte förändras under de närmaste kvartalen.

Däremot är det svårt att sätta en siffra på hur stor prisökningen faktiskt blir, eftersom det finns så många olika pc-konfigurationer som görs.

Läs också: Vinsten rasar för världens största pc-tillverkare

– Kostnaden för att köpa in de här komponenterna går upp, och det triggar upp pc-priserna också, sa Lanci som är en riktig veteran i pc-branschen. Innan han blev operativ chef på Lenovo var han bland annat vd på Acer.

Mikako Kitagawa, som är analytiker på Gartner, säger till IDG News att då kostnaden för komponenter går upp, så drar de med sig pc-priserna eftersom tillverkarna vill pressa ut mer vinst från den krympande pc-marknaden.

Samtidigt förändras profilen på pc-köparna – då gamers och ”millennials” är villiga att lägga mer pengar på sina pc. Det här har också gjort att pc-tillverkarna är mer fokuserade på att sälja dyrare produkter som kan generera bättre marginaler.

Läs också: Nu är en av pc:ns räddningsplankor på väg att börja skeppas

Men pc i de lägre prisklasserna kommer inte att försvinna, fortsätter Kitagawa. Där kommer alltid att finnas billigare laptops, även om den marknaden inte växer och inte är attraktiv för pc-tillverkarna.