Kontorslandskapet har genomgått ganska många förändringar genom åren, från skrivmaskiner till höj-och-sänkbara skrivbord. Men vad har egentligen framtiden på lager för vår arbetsplats?

Vår amerikanska systersajt Inforworld har kollat in några av de mest futuristiska förslagen som kommit fram den senaste tiden, och vissa är som tagna ur en science fiction-film.

kontor

Superskrivbordet

Skrivbordet har länge varit ankaret för hela arbetsplatsen, men trots sin framträdande roll har inte mycket hänt med själva utformningen genom åren.

Men i New York har nu designers vid Clive Wilkinson Architects tagit skrivbordet till en helt ny nivå med det jättelika superskrivbordet, som nu organiskt flödar genom hela kontoret på marknadsföringsföretaget The Barbarian group.

Totalt får det plats 170 medarbetare ”runt” skrivbordet som erbjuder låga och höga partier, såväl som tysta mötesrum under sina bågar.

En annan skrivbordslösning för framtidens kontor kan vara det IoT-skrivbord som Texas A&M håller på att ta fram. Ett skrivbord som berättar för dig när det är dags att stå eller sitta.

Läs också: Ny lag låter fransmännen strunta i jobbmejlen efter kontorstid

Hamnskiftande möbler

Avdelningen Tangible media group på MIT arbetar med något så futuristiskt som fysiska objekt som följsamt kan byta form och storlek. Ett av deras senaste projekt är vad de själva kallar för ”adaptiva möbler”, vilket likt namnet antyder är möbler som förändras utifrån sin användares behov.

Exempelvis arbetar de med en skrivbordyta som automatiskt reser sig upp för att stötta en surfplatta, eller en stol som justerar dynan utifrån dina rörelser. På pappret kanske det är svårt att fantsiera ihop hur dessa möbler ska se ut, men kolla filmen så kommer du inte vilja ha någon annan möbel.

Cone of silecene - det temporära mötesrummet:

Många är kanske bekanta med ”cone of silence” från 60-tals spionfilmen Get smart, en kon som kan omsluta människor så att de kan prata ostört.

I filmen må den här uppfinningen vara bökig och värdelös – men Google och MIT har tagit konceptet längre med sin egna tystnadskon Transformable meeting space.

Den nya konen är förvånansvärd enkel i sin konstruktion, vilket drar ned på prislappen i jämförelse med ett avskilt kontor, men ska enligt forskarna ge en tyst och avskild miljö mitt i det öppna kontorslandskapet.

Hologramskärmar:

I över 20 års tid har hologram varit en självklar del i många framtidsskildringar och nu ser det ut som att vi äntligen börjar närma oss ett genombrott för tekniken i verkligheten.

Redan 2015 lyckades en grupp koreanska företag gemensamt ta fram videobevis för att en holografisk display faktiskt kan fungera, och i januari i år visade forskare vid Australien national university upp sitt hologramsystem som projicerar ljus genom små nanopelare, som är 500 gånger så tunt som ett mänskligt hårstrå.

Det australiensiska systemet har ännu inte kunnat visa upp ett hologram, men det är ändå ett stort steg framåt för allmän användning av tekniken.

Läs också: Nu har Candy Crush-King Stockholms coolaste kontor

Kroppsnära robotar:

Wearables är ett område som vuxit rejält på sistone och många har redan börjat inkorporera smarta klockor i sitt arbete. Framtiden ser dock ut att bjuda på små mycket mer än bara klockor.

På förra årets UIST-mässa i Tokyo visades en helt ny sort wearables upp till allmän beskådning – roboten Rovables. En liten maskin som med magnetiska hjul klättar runt på sin användare. Via en hopkoppling med mobiltelefonen kan Rovables sedan knacka användaren på axeln när ett viktigt e-mejl landat i inkorgen.

Forskarnas förhoppnings är att roboten i framtiden ska bli mindre och mer funktionell. Bland annat vill de att Rovables ska kunna omvandlas till en liten skärm som snabbt kan visa upp tillexempel ett e-mejl eller sms för sin bärare.

Hopfällbara telefoner

Hopfällbara telefoner:

Om man får tro alla internetrykten är framtidens smarta telefoner hopfällbara. Bland annat sägs Samsung redan i år lansera en Galaxy-telefon som kan fällas ut till en surfplatta och även Lenovo ska ha tagit fram en prototyp, som du kan se på bilden.

Om ryktena stämmer, och tekniken fungerar, dröjer det säkerligen inte länge innan vi har en telefon som kan snurras till ett armband eller som kan vikas flera gånger som en karta.

Läs också: Fyra stora utmaningar för att lyckas hitta rätt kompetens till företaget

självkörande kontor

Det självkörande kontoret:

Troligtvis har du redan bra koll på att massor av pengar och tankekraft idag investeras i forskningen kring självkörande bilar. Framtidens fordon tycks vara självkörande, men kanske även våra kontor.

För även om forskarna idag är upptagna med säkerhet och köregenskaper, har vissa företag redan börjat snegla på vad man ska göra i bilarna under resans gång.

Volkswagens konceptbil ID Buzz, som visades upp under årets bilmässa i Detroit, är en prototyp där passagerarna kan sitta mitt emot varandra - vilket skulle kunna fungera som ett mobilt kontor.