Förutom att bygga flygplan bygger Boeing också enorma satelliter med en prislapp på runt 150 miljoner dollar, dryga 1,3 miljarder kronor. Men nu väljer företaget en ny väg för sin produktion för att pressa kostnaderna och bli mer konkurrenskraftiga, rapporterar Wall Street Journal.

Enligt Paul Rusnock, affärschef för Boeings satellitverksamhet, går det helt enkelt inte att fortsätta med den produktion man har i dag och förbli konkurrenskraftiga.

I dag krävs mycket manuellt arbete för att bygga satelliterna och det vill företaget bort ifrån. I den nya produktionsprocessen ska man därför börja använda 3d-skrivare för att skriva ut delar till satelliterna.

Läs också: 3d-skrivarna tar klivet in i industrin på allvar – blir en mångmiljard-marknad
 

Redan nu har företaget börjat använda sig av 3d-skrivare och en effektiviserad produktionsprocess i en av sina fabriker.

Målet är att göra satellittillverkningen lika effektiv och snabb som flygplanstillverkningen, en Boeing 737 tar elva dagar att bygga.

Nackdelen med det nya, mer effektiva, produktionssättet är dock att satelliternas livslängd kortas till ungefär hälften av de 15 år som de manuellt byggda satelliterna klarar. Men det är inte säkert att Boeing förlorar på det eftersom kunderna vill kunna skicka upp satelliter oftare och då kan det lägre priset vara mer avgörande.