Efter att den har tröskats genom hela rättsapparaten, ända upp till Högsta Förvaltningsdomstolen, är det nu klart att det blir ITF som tar hem den stora upphandling som UDC vid Uppsala Universitet har gjort.

Det nya ramavtalet gäller servrar och lagring och berör stora delar av den svenska universitets- och högskolevärlden. Avtalet är på två år med möjlighet till ett plus ett års förlängning. Det totala värdet beräknas ligga runt 200 miljoner kronor.

Om turerna kring upphandlingen ska sammanfattas enkelt kan man konstatera att Caperio tog hem upphandlingen initialt. Beslutet ifrågasattes dock av tvåan ITF, vilket gjorde att UDC korrigerade sitt beslut till ITF:s fördel.

Läs också: Tuff fajt väntar på säkerhetsmarknaden när Atea spänner musklerna

Caperio överklagade då i sin tur detta till Förvaltningsrätten, vilken gav den avropande myndigheten rätt. Caperio överklagade då till nästa instans, Kammarrätten, men även där fick UDC rätt.

Caperio gick sedan vidare ytterligare en instans, till Högsta Förvaltningsdomstolen. Beslutet därifrån kom i förra veckan och från det framgår att man inte fann några skäl att besluta att upphandlande myndighet inte fick ingå avtal.

Det innebär alltså att allt till slut är klart och att avtalet träder i kraft idag.

– Vi är glada att avtalet är på plats, säger Roger Himmelsköld, upphandlingschef på Uppsala universitet i ett pressmeddelande

Ännu gladare är ITF:s vd Nicklas Henriksson, efter att ha väntat och hoppats igenom samtliga rättsinstanser.

– Nu har den äntligen gått igenom så att det faktiskt går att leverera på avtalet vilket både vi och UDC:s kunder väntat på sedan i somras. Att ett avtal överklagas i nästa instans verkar nästan vara standard nu för tiden men att det går hela vägen upp till Högsta Förvaltningsdomstolen är ytterst ovanligt, säger han.

ITF-vd:n säger att det som gjorde att de ifrågasatte UDC:s första beslut var att Caperio inte uppfyllde samtliga skallkrav. Detta eftersom det i förfrågningsunderlaget framgick tydligt att den efterfrågade leverantören behövde vara partner till hela kvartetten IBM, HP/HPE, Dell EMC och Lenovo. En av dessa uppfyllde inte Caperio.

Läs också: Volvo IT åker ut ur Stockholms skolor – Fujitsu tar hem nya miljardavtalet

– Om det är ett skallkrav att man ska vara partner så ska man inte kunna komma i efterhand med en komplettering, säger Nicklas Henriksson.

Avtalet börjar alltså gälla idag, och ITF säger att man redan har fått in sin första förfrågan.