På det brittiska företag Diageo är man med säkerhet missnöjt med landets rättssystem idag. Diageo som bland annat har ölet Guinness och vodkan Smirnoff i sortimentet dömdes nämligen i förra veckan att betala 54,5 miljoner pund, cirka 611 miljoner kronor, i extra licenskostnader till SAP.

Diageo använder affärssystem från SAP (MySAP Business Suite) sedan 2004, skriver IDG News. För det har man betalat licensavgifter i vanlig ordning. Men. Man har också byggt två tillämpningar på Salesforces molnplattform, Gen2 och Connect, i vilka data från SAP-systemet används. Gen2 är ett system med vilket anställda på Diageo kan bevaka kunder och Connect används av kunder för att lägga och följa upp order.

Läs också: De ska slå undan benen för Oracle och SAP med support för halva priset

För att komma åt data i SAPs affärssystem använder Diageo SAPs lösning Netweaver Process Integration, för vilken man betalar licensavgifter. Den hette tidigare Exchange Infrastructure.

Nu borde allt vara frid och fröjd, kan man tycka. Men icke. SAP vill ha mer pengar. Och det motiverar man med att anställda på och kunder till Diageo som använder Gen2 och Connect även ska betala licensavgifter för affärssystemet, även om de inte använder det, utan bara data som skapas i det. Det kallas för ”indirekt åtkomst” eller ”indirekt användning”.

Det här kravet kan tyckas bisarrt. Men när man beaktar beloppet som SAP kräver, 54 503 578 pund, så är frågan om det finns ord för att beskriva det hela. Det beloppet (54,5 miljoner pund) kan jämföras med mellan 50 och 61 miljoner pund som Diageo redan har betalat SAP för användning av företagets produkter från maj 2004 till november 2015. Det senare är ett belopp som SAP och Diageo delar uppfattning om.

SAP vill alltså ha lika mycket betalt för att data från företagets affärssystem visas i två andra system, som för affärssystemet självt, med kringprodukter.

– Det är ruttet. Och det finns fler exempel. SAP, Oracle, Adobe och andra stora mjukvaruleverantörer hittar nya sätt att ta betalt. Till exempel för antalet servrar det är möjligt att köra en applikation på, i stället för det antal servrar den faktiskt körs på, säger Kenneth Kordelius, seniorkonsult på Ab1.

Varför händer det här?

– Det är en effekt av att marknaden krymper på grund av molnlösningar. Kunderna får en bättre produkt, högre tillgänglighet och bättre flexibilitet, säger Kenneth Kordelius.

Följden blir att leverantörerna av traditionella mjukvaror försöker ta mer betalt av sina befintliga kunder.

Vad ska man göra som kund?

– Man måste ha bättre koll på sina licenser, det är livsfarligt att skapa lösningar som kan användas av slutkunder. Det är många som känner att det blåser i nacken av licensrevisioner. På sikt bör man välja produkter som inte fungerar så här.

Läs också: SAP växer med raketfart i molnet

Ett företag som lär gynnas av det här domslutet är Snow Software som säljer mjukvaror för att övervaka och hantera licenser.

– SAP lär ha fått blodad tand nu för att gå på kunderna ytterligare. Det blir ännu krångligare för kunderna att undvika oförutsedda kostnader. Ständig övervakning av licensanvändning är av yttersta vikt, säger Rasmus Larsson, ansvarig för förberedande säljarbete i Norden på Snow Software.

Johan Pettersson, vd på Big Data AB, ställer sig undrande till hela historien:

– Som arkitekt vill man undvika lösningar för vilka licenser hämmar användningen. Då är det något grundläggande fel. Sådana här historier spelar open source-lägret i händerna, säger Johan Pettersson.

Det är ingen överdrift att påstå att domslut som det brittiska gällande SAP och Diageo är ett hinder för många företag som vill bli mer datadrivna. Men kommer det att ha någon påverkan på företag i Sverige?

Domslutet gäller bara i Storbritannien. Men SAP och andra stora mjukleverantörer harmoniserar sina licensbestämmelser globalt. SAP-kunder bör definitivt se upp.

SAP avböjer att kommentera domslutet och hänvisar till ett officiellt uttalande, här översatt till svenska:

”SAP står bakom domstolens beslut som ger klarhet i de juridiska aspekterna av mjukvarulicenser. Beslutet hjälper leverantörer av mjukvaror att skydda sina mest värdefulla tillgångar.”