President Donald Trump har i veckan sagt att den federala budgeten är ”en enda röra” och har lovat att göra den magrare. Detta innebär också att han väntas skära i de federala it-utgifterna – som nu ligger på 81,6 miljarder dollar, säger analytiker som IDG News har talat med.

Ray Bjorklund som är chef över analysföretaget Birchgrove Consulting tror att budgetchefen Mick Mulvaney kommer att föreslå totala budgetnedskärningar på runt 10 procent – vilket också kommer att leda till neddragningar inom it-utgifterna. Han tror dock att de senare kommer att bli hanterbara, eftersom båda de tidigare presidenterna George W Bush och Barack Obama gjorde stora konsolideringar av it-infrastrukturen.

Läs också: Apple, Google, Intel, Microsoft och 92 andra företag agerar rättsligt mot Trumps inreseförbud

Vita Huset väntas presentera en budget i mitten av mars.
– I och med att det gjorts konsolideringar av datacenters och satsningar på molntjänster – även om de inte alltid varit framgångsrika – så är bordet dukat för lägre utgifter, säger Ray Bjorklund.

Analysföretaget Forrester tror att teknikinvesteringarna kan minska med 0,1 procent under 2017 och 0,6 procent nästa år, i motsats till den ökning på mellan en och tre procent som de statliga utgifterna legat på sedan 2014.

Myndigheterna är överlag betydligt mindre aggressiva än företagen i den privata sektorn när det gäller teknikutgifter.

– Myndigheternas investeringar i datorutrustning, kommunikationsutrustning och mjukvara har på det stora hela stått ganska still mellan 2010 och 2015, medan den privata sektorns investeringar har ökat med nästan 25 procent, säger Andrew Bartel på Forrester till IDG News.