För snart sju år sedan ålades storföretagen i USA att undvika användningen av mineralerna tenn, volfram, tantal och guld, mineraler som används i bland annat elektronik, från gruvor i och kring Kongo-Kinshasa.

De så kallade konfliktmineralerna används i bland annat elektronik som datorer och mobiler, men också i exempelvis smycken och glödlampor.

Bakom förslaget till reglering stod en republikansk senator, Sam Brownback, som såg det som ett sätt att skära av finansieringen till de miliser som slåss i det krigsdrabbade landet, skriver Washington Post.

Men nu kan lagen vara på väg bort. President Trump har gjort klart att han vill dra ner på statliga regleringar och den amerikanska Finansinspektionen, Securities and Exchange Commission (SEC), har kallat det för missriktade regler.

Läs också: Atea tar strid mot konfliktmineraler

Signalerna om att lagen kan vara på väg att slopas oroar inte bara människorättsorganisationer utan även företag som Apple och Intel är tydliga med att de vill ha kvar de regler som finns.

Bägge företagen hör till dem som arbetat aktivt för att få bort konfliktmineraler ur sina egna produkter, även om Apple fick kritik av Amnesty så sent som i höstas. 

Nu pekar de på att lagen har skapat en förväntning både inom deras företag och mot kunderna att deras produkter ska vara utan de konfliktskapande mineralerna.

De vill inte backa men oroar sig för att deras arbete undermineras om lagen inte finns på plats som stöd.

Läs också: Mystiskt hack mot Donald Trump-sajt – lämnade kvar en animation av snö

Apple säger i ett uttalande att de fortsätter ”oavsett om lagen kräver det” och motiverar det med att ”det är rätt sak att göra”. De säger också att de arbetar med frågan bakom kulisserna både med Vita huset och Securities and Exchange Commission.

Intel meddelar också att företaget fortsätter med ”ansvarsfulla inköp av mineraler” oavsett om lagen ändras.

Vi tror faktiskt att på att göra det rätta

– Vi tror faktiskt att på att göra det rätta, säger Intels talesperson William Moss.

Men det finns också företag som vill få bort lagen. Exempelvis skriver vice vd:n på elektronikföretaget Neotech att nyttan av lagen inte motiverar den extra kostnad den orsakar företagen.

Även EU införde förra året regleringar kring användningen av konfliktmineraler och OECD har tagit fram frivilliga riktlinjer.