Nu syns flera tecken på att ledande personer på Intel faktiskt är rätt stressade. Dels i största allmänhet inför en omorganisation av sortimentet, dels inför AMDs lansering av pc-processorn Ryzen. Kan man anta.

Vad gäller sortimentet så handlar det om att satsa på chipp för bland annat modem och IoT-enheter, samt annan utrustning som inte är renodlade pc. Vad gäller AMDs anstormning med den nya, konkurrenskraftiga Ryzenfamiljen så handlar det om att Intel trots allt tänker förbli den ledande leverantören av pc-processorer, trots att man vill tona ned den imagen.

Intel vill, kort sagt, äta kakan och ha den kvar.

Att åtminstone Venkata Renduchintala som är chef för så väl affärsområdena för klient- och IoT-enheter, som för systemarkitekturgruppen, är rätt stressad tycker jag visar sig i ett uttalande om vad som gäller för kommande nya generationer av Intels pc-processorer.

”Vi ska fokusera mer på de ökade prestanda som nästa generation ger”, säger han enligt IDG News.

Jaha. Har man inte brytt sig om ökade prestanda förut? Eller vad menar han?

Handlar inte vidareutveckling av processorer alltid om ökade prestanda, genom ökad hastighet och ökad kapacitet?

Renduchintalas resonemang är förankrat i beslut som är interna för om inte Intel självt, så åtminstone för chippindustrin. Det Renduchintala syftar på är att Intel inte längre ska koppla lanseringar av nya processorgenerationer till lanseringar av nya tillverkningsprocessorer, till exempel ett byte från 14 nanometers tillverkningsprocess till tio nanometers.

Det här resonemanget är konstigt på väldigt många sätt. Till att börja med, visst kommer väl Intel alltid att försöka krympa tillverkningsprocessen om det går och är ekonomiskt försvarbart? Det är ju en stark drivkraft för ökade prestanda. Det finns ju ingen som helst anledning att inte göra det.

Läs också: Nytt processorkrig redo att bryta ut – men kan AMD hota Intel igen?

Om det skulle vara så att det finns en motsättning mellan kortsiktiga prestandahöjande nyheter för pc-processorerna och att krympa tillverkningsprocessen så behöver ju inte Intel försöka ändra företagets dna varje gång man tar ett annat beslut än vid föregående tillfälle. Det är okej att krympa tillverkningsprocessen vid vissa tillfällen och koncentrera sig på andra nyheter vid andra tillfällen.

Vad Intel verkligen behöver göra är att lansera en processorfamilj som sopar banan med AMDs Ryzen. Och det oberoende av vilken tillverkningsprocess som används, även om det är troligare att man lyckas med en mindre tillverkningsprocess.

Om Intel gör det så behöver man inte förklara sina strategibeslut. Då är alla nöjda ändå.