Sedan urminnes tider har olika e-postklienter erbjudit funktionen ”inte på kontoret-meddelanden”. Du vet det där standardsvaret du kan skriva in innan du går på semester, så att alla som mejlar dig vet om att de inte kan förvänta sig något svar. Men trots att funktionaliteten funnits i över ett årtionde har IBM lyckats få patent för funktionen i år. Det rapporterar sajten Ars Technica som i sin tur hänvisar till bloggen Stupid patent of the month.

IBM ansökte om patentet redan 2010, men det var först i januari i år som det amerikanska patent- och registreringsverket godkände ansökningen.

Läs också: Patenttroll attackerar Netflix nedladdningstjänst – med patent för cd-skivor

Kort efter att nyheten gick ut meddelade IBM att de inte kommer att dra någon form av vinning från sitt nyvunna patent. Det är alltså fortsatt fritt fram för mejltjänster att använda sig av funktionen utan någon extra kostnad.

Det är lätt att göra sig lustig över att IBM väljer att ansöka om ett patent, för teknik som alla tar för givet, och sedan väljer att bara stoppa rättigheterna i sitt arkiv över patent. Men händelsen belyser kanske främst hur bristande efterforskning den amerikanska patentmyndigheten måste ha gjort, då de enbart kan ha utgått från IBM:s ansökan och helt struntat i att funktionen uppkom bra mycket tidigare än 2010.