Att 2016 var ett gyllene år för konsulterna har vi konstaterat tidigare. Men det var inte bara tillväxten som gladde. Om vi tittar på det gäng som utgörs av svenska börsnoterade it-konsulter, så kan man konstatera att en överväldigande majoritet förbättrade sina rörelsemarginaler. Endast trion Addnode, B3IT och Ework hade marginellt lägre marginal i år jämfört med året före.

Och tur är väl det, för det gäller att smida medan järnet är varmt. Det konstaterar Jan Horsager, analytiker på IDC, när han tittar på hur konsultbolagens lönsamhet har utvecklats. Och det varma järnet i sammanhanget är så klart alla de digitala transformationsprojekt som kunderna just nu efterfrågar.

– 2016 var ett extremt bra år för affärsinriktade it-konsulter. Generellt sett är 2016 och 2017 riktigt starka tillväxtår, med tillväxttal på mellan 8 och 9 procent. Från 2018 till 2020 räknar vi med tillväxt på mellan 6 och 9 procent. Det är inom det området de digitala tranformationsprojekten sker. Så nu är det verkligen läge att få ut så mycket värde som möjligt från marknaden. Om du av någon anledning inte är förberedd för det så är de kommande åren bortkastade, säger han.

Läs också: Nya siffror: allt större del av it-investeringarna går till konsulter

När IDC blickar framåt mot 2020 så ser det alltså fortsatt starkt ut. Och det gäller inte bara de affärsinriktade it-konsulterna.

– Tittar vi på mer traditionella it-konsulter så ligger tillväxten mellan 4 och 4,5 procent under 2016 och 2017. Och för åren därefter räknar vi med en tillväxttakt på 4 procent. Så den kommande tillväxten ser god ut, säger Jan Horsager, som flaggar för hur viktigt det är att hela tiden jobba med lönsamheten även om affärerna fortsätter forsa in.

– Nu är det hög tid att få ut så många konsulter som möjligt i den digitala transformationen. Det kommer dock innebära riktigt hård kamp samt högre löner. Så konsultbolagen måste hålla väldigt hårt i kostnaderna och utveckla effektiva modeller för tjänster inom digital transformation för att hålla sig relevanta.

I bolagens marginalkamp kan vi återigen konstatera att HiQ var bäst i klassen med 12,5 procent i rörelsemarginal sett över helåret. Tvåa var Acando, vars rörelsemarginal skuttade upp från 7,9 procent 2015 till 9,5 under 2016.

– Det var ett bra år för branschen. Jag tror att vi alla ser likadant på marknaden, både hur det ser ut och varför det är som det är. Det har skett en strukturell förändring som är mer än bara en hajp. Det finns ett fundamentalt behov nu av den kompetens som vi har byggt upp under åren, säger Acandos vd Carl-Magnus Månsson, som svarar så här på hur man har jobbat med lönsamhetsdelen:

– Det handlar om det gamla vanliga. Att fortsätta jobba effektivt och inte dra på oss kostnader som vi inte behöver. Sedan är det klart att när det är en bra marknad kan man i lite högre grad välja vilka projekt man ska fokusera på. Jag tror också att marknaden just nu gagnar oss som är lite större då man behöver kunna kombinera flera förmågor i de mera komplexa projekten. Det kräver att man jobbar utifrån lite fler perspektiv.

Och på HiQ är man så klart nöjda och stolta över att vara nummer ett.

– Det känns bra. Vi gillar ju det. Det här är det bästa året vi har gjort. Vi har aldrig tjänat mer pengar och aldrig haft fler anställda, säger bolagets vd Lars Stugemo.

Han säger att det inte finns några specifika förklaringar bakom årets siffror. Tvärtom har det snarare handlat om att jobba på som vanligt. Att man är starka inom flera olika sektorer brukar Lars Stugemo lyfta fram, och det är tydligt att den spridningen lönar sig i en positiv marknad.

Läs också: Konsultbolagens stora utmaning: behålla sin personal

– Vi har en modell som vi försöker jobba på med. Vår röda tråd är att vi anställer bra folk och vill vara ett bra bolag med bra företagskultur. Och vår strategiska positionering är en förklaring. Vi jobbar med samma sak mot alla branscher, där alla behöver investera i it och teknologi.

Men bilden av att det är glada dagar för it-konsulterna blir kanske inte tydligare än när även bolaget som har sämst rörelsemarginal under det gångna året är optimistiskt när man blickar framåt. För MSC har det varit ett minst sagt händelserikt år. Och vd Lars Save verkar inte helt knäckt över att vara sämst i lönsamhetsklassen under 2016.

– Det förvånar mig inte, säger han och sammanfattar året på följande sätt:

– Vi har inte kommunicerat ut något annat. Vi har haft en massiv tillväxt, och det ligger en väldig massa strukturkostnader i det. Vi har fyrdubblat omsättningen, men förändringen tar tid. Under fjärde kvartalet tjänade vi i alla fall pengar. Vi får se i spegeln nu under Q1 om det ger resultat.