Förre Ciber-vd:n blir rektor i Episerverskolan

Fredrik Johansson har rekryterats av Episerver, där han kommer att ansvara för bolagets globala utbildningar. Det nya uppdraget innebär också att hans team ska vidareutveckla de utbildnings- och certifieringsprogram som finns. Den nya utbildningschefen hämtas in från konsultföretaget Ciber, där han var vd för det svenska bolaget. Han har tidigare även varit konsultchef på Softronic. Och som tidigare chef hos bolag som varit partner till Episerver har han ofta varit beställare av utbildning och certifiering, något som blir en viktig erfarenhet i det nya jobbet.

– Det är spännande att samtidigt få jobba nära Episervers partners och med våra kompetenta och erfarna utbildare. Mitt ledarskap handlar nu om att utveckla vårt erbjudande såväl som våra människor, säger han.

Säkerhetsprofil till HID Global

Per Hägerö.
Per Hägerö.

Per Hägerö, som tidigare varit teknikchef på Nexus och Portwise, är ny produktmarknadschef på säkerhetsbolaget HID Global. Närmast kommer han dock från en tjänst som teknisk chef på Uppsalabaserade startup-bolaget 123on.

– I min nya roll lockar möjligheten att få vara med att kombinera säkerhet och digitalisering och genom detta skapa helt nya möjligheter för HID Globals och Assa Abloys kunder och partner. HID Global är ett av världens starkaste varumärken inom säkerhet, som har ett fantastiskt erbjudande redan idag och är det bolag som klarar av att ta ett helhetsgrepp om de säkerhetsutmaningar som ligger framför oss, säger han.

Forum för Dataskydd ska bli vassare

Fredrik Svärd
Fredrik Svärd

Fredrik Svärd blir ny generalsekreterare för Forum för Dataskydd, som jobbar med de utmaningar som finns kring dataflöden och integritetsfrågor. Den nya generalsekreteraren är it-jurist och journalist och har tidigare arbetat med rättsdatabaser, kommunikationsrådgivning samt rättsjournalistik, bland annat som chefredaktör för Dagens Juridik och som kommunikatör vid Svenska avdelningen av Internationella Juristkommissionen, ICJ-S.

– Jag ser fram mot att få vara med och vidareutveckla verksamheten. Personuppgiftsbehandling och yttrandefrihet var mina specialområden när jag läste juridik. Det ska bli väldigt roligt att arbeta med de här frågorna i en tid då de är mer brännande än någonsin, säger Fredrik Svärd om sitt nya uppdrag.

Nethouse hittar ny vd i huset

João Stoltz
João Stoltz.

Tidigare leveranschefen João Stoltz är från och med 1 mars vd på it- och managementkonsulten Nethouse. Han tar över efter Peter Moström, som nu lämnar efter sju år som vd. Den nya vd:ns första stora uppdrag är att fortsätta den tilltänkta fusionen av koncernens alla bolag till ett enat Nethouse.

– Det känns riktigt spännande att få möjligheten att leda den fortsatta utvecklingen tillsammans med alla fantastiska medarbetare. Jag är övertygad om att vi kommer kunna leverera ännu effektivare som ett Nethouse. Där kommer mycket av mitt fokus ligga inledningsvis, säger João Stoltz.

– Vi har under Peters ledning klarat av att driva på utvecklingen av Nethouse, parallellt med en ökad tillväxt för att möta framtidens kundbehov. Vi står nu inför ett nytt kapitel i bolagets utveckling vilket också blir ett naturligt tillfälle för vd-byte, kommenterar styrelseordförande Björn Pettersson vd-bytet.

Konsultchef återvänder till Fujitsu

Mikael Wikman
Mikael Wikman.

Fujitsu har rekryterat Mikael Wikman som regionchef för konsultverksamheten Stockholm och norrut. Han kommer närmast från Easit där han jobbat med programvara för test och kvalitetssäkring. Innan dess har han varit regionchef och försäljningschef på CGI och Fujitsu.

– Jag är mycket glad och stolt att få förtroendet att återvända till Fujitsu. Fujitsus koncept Innovation med människan i centrum stämmer precis med mina värderingar och stävan. Fujitsu är dessutom en av nyckelspelarna inom digitalisering med tjänster ifrån processutveckling, verktyg, integration, implementation, förvaltning och underhåll, säger han.

Byter Microsoft mot Donken

McDonalds har rekryterat Microsoftveteranen Rickard Berthold. Han börjar på snabbmatskedjan nästa vecka och kommer att ha titeln Digital Lead, vilket innebär att han ska ansvara för och leda det team som utvecklar den digitala upplevelsen och relationen mellan McDonalds och gästerna. Totalt blev det 18 år på Microsoft där han senast jobbade med företagets nordiska mediepartnerskap och affärsutveckling samt konvertering av trafik till digitala affärer.

– Det känns fantastiskt roligt. Historiskt ses McDonalds som ett företag som vågar satsa och utmana med digitala initiativ. Fokus framöver kommer ligga på att vidareutveckla de digitala tjänsterna i mobilen och på webben. Vi vill i framtiden bygga en helt ny personifierad upplevelse när man besöker våra restauranger, säger Rickard Berthold, som ersätter Lisa Palm Danielsson som utället kliver i i rollen som marknadschef.

Consid ska ta koncisa beslut

consid
Jörgen Hansson.

Konsultbolaget fortsätter att sjösätta nya affärsområden. Nu handlar det om beslutsstöd. Affärsområdeschef för Business Intelligence blir Jörgen Hansson.

– Consid har en mycket stor bas av kompetenta konsulter inom inte bara Business Intelligence utan även andra områden som bland annat systemutveckling, digitala kanaler, test, internet of things med mera. Detta gör att vi kan erbjuda våra kunder inte bara traditionell BI-utveckling utan även verksamhetskunskap inom många områden, framförallt spetskompetens inom digitala kanaler där många av våra kunder lägger stort fokus. Jag ser mycket fram emot att utveckla och driva affärsområdet framåt, säger han.

Servicenow haffar Ebays vd

Förre Ebay-vd:n John Donahoe blir ny koncernchef på molnuppstickaren Servicenow. Han ersätter Frank Slootman, som kliver av vd-rollen den 3 april, och då fortsätter i rollen som styrelseordförande. John Donahoe har mer än 30 års erfarenhet från branschen. Innan han kom till Ebay 2005 var han mer än 20 år på konsultbolaget Bain & Company, där han började sin karriär och sedermera klättrade upp till vd-rollen.

John Donahoe
John Donahoe.

– Johns erfarenhet av att skapa värde, driva innovation och förmåga att få teknikföretag att växa kommer att vara avgörande när Servicenow ska fortsätta klättra i värdekedjan. Vårt mål framöver är inte bara att serva de it-ansvariga, utan även att hjälpa vd:ar att lösa sina mest pressade uppgifter, och där finns det ingen som kan hjälpa oss på ett bättre sätt med det än John, säger Frank Slootman.

Han ska ge skjuts åt Hydro66 

Fredrik Kallioniemi
Fredrik Kallioniemi

Fredrik Kallioniemi är ny kommersiell chef på datacenterbolaget Hydro66. Han ansluter från Mobilaris, där han under de senaste tio åren genomfört flera liknande uppdrag med internationell anknytning.

– Fredrik har en unik kombination av kompetenser som passar vårt team helt perfekt. Han har erfarenhet av ledarskap i tillväxtbolag, tekniken och affärsmodellerna i ett datacenter samtidigt som han har stor kunskap inom digitalisering och internet of things, för både konsumenter och industrin. Vårt starka team kommer att fortsätta växa, både på den tekniska och den affärsmässiga sidan, säger Hydro66:s vd Anne Graf.

– Jag ser fram emot att jobba med det kommersiella erbjudandet internationellt, med ett initialt fokus på Norden. Vårt datacenter är globalt viktigt ur både ett tekniskt och affärsmässigt perspektiv. Hela branschen behöver utmanas med nya affärsmodeller, och det gör verkligen Hydro66, säger Fredrik Kallioniemi.