Danmark och Finland klår oss i EU:s årliga genomgång av medlemsstaternas digitala mognad. En hårsmån efter oss ligger Nederländerna.

Och samtidigt som vi förbättrat oss från ett indexvärde på 0,65 poäng till 0,67 vilket är en bra bit över medlet på 0,52 för hela EU så knappar de andra länderna in.

Indexet mäter fem olika områden – uppkoppling, digitala färdigheter, internetanvändning, digitalisering av näringslivet och e-förvaltningen.

eu

Sverige ligger över medel i alla delar och bäst ligger vi till när det gäller internetanvändning där vi lägger oss på en andraplats. Ändå är det en försämring från förra året då vi toppade den kategorin.

Vi har också halkat ner i förhållande till de andra länderna när det gäller våra företags digitalisering där vi faller till fyra från att ha legat trea.

Läs också: Utredare: Sätt en deadline för när staten ska vara helt digitaliserad

Sämst betyg får e-förvaltningen där vi landar på en åttondeplacering, ett särskilt sorgebarn där är öppna data där vi inte är bättre än 22 på listan.

I en kommentar till EU:kommissionens rankning säger digitaliseringsminister Peter Eriksson att den till stora delar bekräftar den bild han har.

– Sverige ligger högt när det gäller områden som infrastruktur, användning av internet, humankapital och integrering av digital teknik. Men vi ligger inte i ledning när det gäller digitala offentliga tjänster. Här behöver staten ta ett mycket tydligare ledarskap. Det kommer vara en viktig del av den digitaliseringsstrategi jag presenterar under våren, säger han.