För ett knappt år sedan kom beskedet att Intel skulle skära rejält i personalstyrkan. Och sedan dess har även den svenska verksamheten påverkats av bolagets stora omorganisation.

Någon exakt siffra på hur många som har tvingats lämna den svenska verksamheten vill bolaget inte ange. Men klart är att det har varit ett stökigt år även för svenska Intel.

– Vi har omorganiserat hela företaget på så sätt att vi i mycket högre grad organiserade kring affärsområden idag, istället för i regionala geografier, säger Eric Levander, som är general manager för Datacenter Group Sales.

– Det är en rent strategisk förändring för att flytta verksamheten från att vara pc-centrisk till att bli mer datacenter-, moln- och connected devices-fokuserad, förtydligar han.

Verksamheten är nu indelad i fem stora affärsenheter: Datacenter Group, Client Computing Group, internet of things, Non-Volatile Memory Solutions Group samt New Technology Group. Dessutom har Alteraverksamheten brutits ut till ett eget affärsområde, Programmatic Solutions Group.

I Sverige är verksamheten fortfarande fördelad på fyra kontor Det är tre kontor i Stockholm, huvudkontoret i Kista, ett utvecklarkontor på Kungsholmen samt det tidigare Windriverkontoret. Dessutom har man en verksamhet i Lund.

Än så länge sitter den gamla McAfee-delen kvar i Kista, men efter att Intel sålt av majoriteten av den verksamheten kommer McAfee-gänget inom kort att flytta ut för att arbeta vidare på egen hand.

Läs också: Efter storslakten – så ska Intel stöpa om företaget

Eric Levander svarar så här på frågan hur många som har fått gå i Sverige under årets stora omorganisation:

– Vi har både anställt samtidigt som vi har flyttat runt. Jag är osäker på vad nettot blev. Det är en del som har lämnat och en del som har kommit in, säger han.

Att bolaget länge betonat vikten av att lämna sitt pc-beroende har varit väl känt. Och det är viljan att rusta inför en ny omvärld som utgjort själva navet när bolaget byggt om.

– Det som är spännande är att vi tar ett helt nytt grepp om vår framtid. Vi organiserar oss för en ny värld och flyttar från personliga klienter till en värld med IoT, drönare, självkörande bilar och andra uppkopplade enheter, säger Eric Levander.