En tuff kamp pågår på den globala servermarknaden mellan de båda jättarna HPE och Dell. HPE håller fortfarande undan när det gäller omsättning, men det är också så att matchen tätnar, eftersom HPE tappar försäljning rejält medan Dell ökar.

Detta enligt analysföretaget Gartners senaste rapport för fjärde kvartalet 2016.

Läs också: 6 saker vi lärde oss på Mobile World Congress

HPE har en marknadsandel på 22,9 procent, mot Dells 17,4 procent. Men HPE tappade 11 procent av försäljningen medan Dell ökade 1,8 procent. Jämförelsen gäller motsvarande period året före.

Och när det gäller antal sålda enheter så har faktiskt Dell gått om HPE, och är nu störst. Här var HPEs ras ännu värre – ned med 19,4 procent.

Men mest anmärkningsvärt är nog ändå att kinesiska Huawei ökar kraftigt – upp med 88,4 procent, och nu är den kinesiska leverantören fjärde störst. De omsätter nu 1,3 miljarder dollar och har en marknadsandel på 7,7 procent.

De största leverantörerna omsättningsmässigt är HPE, framför Dell, IBM, Huawei och Lenovo.

Läs också: Vinsten rasar för världens största pc-tillverkare

Totalt minskade servermarknaden med 1,9 procent, mätt i omsättning, och 0,6 procent mätt i antal sålda enheter under perioden, jämfört med året före. Den totala omsättningen på marknaden var 14,8 miljarder dollar, en nedgång med 1,9 procent.