För några år sedan jagade HP efter lagringsföretaget EMC men det blev aldrig någon affär och i stället delades HP i två delar och EMC köptes av Dell för svindlande 550 miljarder kronor i tidernas största it-affär.

Riktigt de summorna handlar det inte om när HP Enterprise nu planerar att köpa lagringsföretaget Nimble Storage för en miljard dollar, motsvarande nio miljarder kronor. Affären väntas vara avslutad i april.

Läs också: Snabbare, mer kapacitet och billigare – men virtualiserad lagring kräver mycket jobb

Nimble Storage säljer flashminnen och hybridminnen som de också erbjuder kombinerat tillsammans med mjukvara för lagringstilldelningen, så kallad provisioning, och på så vis öka prestanda. Nimbles erbjudande fungerar också bra tillsammans med teknik som HPE köpt från 3Par som också är centrerad kring just tilldelningen av lagring, skriver IDG News.

Köpet av Nimble kan vara ett steg mot att inte bara behålla de lagringskunder som HPE har utan också kunna locka kunder att byta över från EMC.

Nimble erbjuder prediktiv analys som i huvudsak är inriktad på små och medelstora företag men passar också in i HPE:s fokus på datacenterinstallationer av applikationer som databaser och högpresterande datasystem. Applikationer som ofta körs i minnet eller på flashenheter och som med hjälp av Nimbles teknik kan exekveras snabbare.

Läs också: Lagring är inte bara lagring – det är supporten som avgör

Det innebär att Nimble kan ge HPE ett erbjudande för företag i mellanklassen som kompletterar företagets virtuella lagring, Store Virtual, och 3Par enligt analytikern Patrick Moorhead, chefsanalytiker på Moor Insight and Strategy.

– Det som avgör om det blir en framgång är HPE:s förmåga att utnyttja sin stora kanal och över tid erbjuda ett verktyg för att kunna se data från flera källor på en skärm.