Nu är det klart att en av höstens stora produktpresentationer, Microsofts chattverktyg Teams, blir allmänt tillgänglig på marknaden nästa vecka, den 14 mars för att vara exakt.

Teams är viktigt för Microsoft eftersom företaget inte får tappa chattplattformen som produkt, nu när denna allt snabbare ersätter e-posten som kommunikationsverktyg. Skulle en uppstickare som Slack komma in på vitala delar av företagen så kan det i förlängningen utgöra ett hot mot Microsofts befintliga verksamheter. Slack har till exempel täta band med Google och hela deras produktivitetssvit.

Därför har Microsoft slagit på stora trumman. Teams kommer att ingå i alla versioner av Office 365 utan extra kostnad och det kommer att rullas ut automatiskt till alla företagskunder som har Office 365. Administratörer kommer att behöva stänga tjänsten om de inte vill att den ska användas – vilket beskrivits som en väldigt försvårande omständighet för konkurrenter.

Läs merHär är Microsofts Slack-dödare Teams – svensk utvecklare i det hemliga projektet

Och precis som Microsoft är rädda för Slack så verkar Slack rejält stressade inför Teams – och gick bland annat ut med en helsidesannons i New York Times vid presentationen i höstas, där de förklarade förträffligheten med ”originalet”.

Också i Sverige kommer Teams följas nu med vaksamma ögon. Oscar Berg är digitalstrateg, författare och grundare av konsultföretaget Unicorn Titans. Han säger att den stora trenden som man kan säga är ihållande är att folk använder chatt i stället för e-post – men att det är för tidigt att säga vilken leverantör som verkligen går vinnande ur den här striden. Slack kan sägas vara ledande i dag, men de har inte så starkt grepp om företagen att det går att påstå att det kommer att förbli så – eller om Microsoft eller någon annan rycker åt sig initiativet.

Oscar Berg
Oscar Berg.

– Styrkan med Slack är öppenheten. Det fungerar som ett kommunikationsnav mellan olika tjänster, det är lätt att integrera med till exempel Google Hangouts eller Github. Men det går också att bjuda in externa deltagare, och skapa grupper oberoende av organisationer, till och med konkurrenter. Här tror jag Microsoft får en utmaning med Teams.

– Därför tror jag att många som använder Slack i dag inte ser Teams som en fullgod ersättare, inte i dagsläget i alla fall.

Av vad som kommunicerats inför lanseringen av Microsoft Teams kommer möjligheten att bjuda in externa deltagare inte finnas i det här skedet, men att det kommer senare.

– Det jag tror att utmanare har en fördel av gentemot Slack är att detta är ganska tekniskt, det är i gränslandet till programmering, ganska kommandostyrt. En del användare söker kanske en mer visuell interaktion med till exempel knappar i stället för att använda sig av kommandon.

– Dessutom är Slack bäst om man bara vill dela dokument, inte att skapa och arbeta i dokument, och där finns väl också en möjlighet för Teams.

Läs mer: Tummen ner för Microsoft Teams i första testet

En som varit med under utvecklingen med Microsoft Teams är svenske Sharepointspecialisten Wictor Wilén på konsultbolaget Avanade. Han säger att det är lite ”äntligen-känsla” över att den så omtalade produkten nu kommer ut på marknaden efter att under flera månader legat i preview-läge.

– Men det har hänt mycket under de här månaderna sedan presentationen gjordes. Det har varit ett starkt inflöde av nya funktioner. Till exempel har stödet för bottar blivit betydligt bättre, och nu kan de vara med i gruppen, och alla användare kan tillsammans ställa frågor till ”botten”. Dessutom har det gjorts en del med användarvänligheten, hur gränssnittet ser ut och hur man interagerar med det.

– En annan förbättring på den tekniska sidan är att man kan använda ett e-postmeddelande som ett inlägg som kan läsas i kanalen, och att användarna sedan chattar runt detta. 

Wictor Wilén
Wictor Wilén.

En vanlig uppfattning är att Slack är som starkast bland mindre företag – och att Microsoft med sina kontakter i storföretagsvärlden kan komma in på marknaden den vägen.

– Så är det ju. Slack har ju startat lite som en underground-rörelse, som sedan vuxit – och det är klart att det är enklare att komma in på småföretag som har det lättare att testa nya saker. Men på stora företag med säkerhetsavdelningar som ska godkänna alla verktyg och med efterlevnadskrav, så är det klart att det finns fördelar för Microsoft Teams, säger Wictor Wilén.

Wictor Wilén medger att Slacks öppenhet är en fördel för företaget. Av vad som kommunicerats inför lanseringen av Microsoft Teams kommer möjligheten att bjuda in externa deltagare inte finnas i det här skedet.

– Men det är sagt att det ska komma under första halvåret, och sedan får vi se hur det blir, om det blir att de externt inbjudna måste ha Office365-konto eller Microsoft Id, eller om det finns stöd för andra kontotyper.