(CS/San Francisco) Det är en ganska stor slant det handlar om. Eric Schmidt, styrelseordförande i moderbolaget Alphabet, säger att 30 miljarder dollar ska investeras i infrastrukturen inför bolagets molnresa. Han var en av de sista på scen på onsdagen, men knappast ensam om att vara där. Det var nämligen massiv uppslutning och avlösning när Google Next invigdes i San Francisco.

Eric Schmidt, en av Googles grundare.
Eric Schmidt, en av Googles grundare.

Googles vd Sundar Pichai var också med på talarlistan, men det var kort och kändes mest pliktskyldigt för att visa hur viktiga molnet och den stundande konferensen är för Google. Han konstaterade att molnverksamheten har fått en rejäl skjuts sedan Diane Green kom in 2015, och därefter var det hon som var dagens ciceron, och drev programmet framåt.

Alla talare var den internationella kvinnodagen till ära utsmyckade med röda band och VMware-grundaren Diane Green, som varit med länge i branschen, lyfte fram att det blivit vanligare med kvinnliga kollegor, men att det fortfarande finns en klar skillnad.

– Jag ser fram emot när hälften av publiken också är 50 procent kvinnor. Då blir det ännu roligare och bättre.

Men som sagt, budskapet var Google Cloud Platform, ur alla tänkbara aspekter. Att molnet i dag inte bara ett ställe att lagra saker utan snarare en möjlighet och en plattform för att utveckla företagets affärer var det budskap som skulle fram.

Läs också: 10 molntrender du måste ha koll på nästa år

Och det skedde i olika tappningar från konkreta kundcase till skrytsiffror som till exempel den om Googles enorma datacenterkapacitet, där det framkom att om bolagets servrar skulle staplas skulle de bilda ett torn som var 1,5 kilometer högre än Mount Everest. Dessutom fick vi höra att 88 miljarder pokémon har fångats i Googles moln sedan Pokémon Go lanserades.

Att Google nu vill lyfta fram molnets betydelse har så klart en tydlig orsak. Molnaffären utgör fortfarande en liten del av bolagets totala intäkter. Medan konkurrenterna Amazon Web Services, Microsoft och IBM har betydligt större avtryck hos storföretagen har Googles molnkunder främst varit nya bolag, inte sällan från startupvärlden som exempelvis Spotify. Och nu senast har Snapchat lyfts fram som en prestigekund.

Google Next

Men de verkliga storföretagen har lyst med sin frånvaro, och det vill man nu komma tillrätta med. Och ett sätt att demonstrera det är att låta kund efter kund vallfärda in på scenen och sjunga lovsånger till Google Cloud Platform. Representanter från Disney, Colgate-Palmolive, Verizon, Home Depot och Ebay berättar samtliga hur man kunnat förbättra verksamheten tack vare Googles molnplattform.

Men det som troligen ses som den viktigaste kunden i den glada paraden är bankjätten HSBC, som för ungefär ett halvår sedan valde att kliva in i Googles moln. Att presentera en stor kund i en hårt reglerad bransch där säkerhetsfrågorna är affärskritiska är så klart oerhört viktigt för Google. Cio:n Darryl West konstaterar visserligen senare att de finns i AWS och Microsofts moln också. Strategin går ut på att välja rätt moln för rätt tjänst. Den del som fick storbanken att välja Google var dataanalys och machine learning.

Men det är inte bara referenskunder som ska hjälpa Google att locka storföretagen. Ett av de viktigaste stegen är det nya partnersamarbete som lanserades igår, som innebär att tyska SAP framöver kommer att lyftas in som strategisk partner. SAP:s Bernd Leukert meddelade att bolagets flaggskepp SAP Hana nu är certifierat för Google Cloud Platform.

Diane Green och Bernd Leukert
Diane Green och Bernd Leukert, SAP, är nya molnpolare.

Och sedan fyllde Diane Green i med att hon och hennes båtkompis, SAP:s grundare Hasso Plattner, länge har pratat om det här. Samarbetet gäller exempelvis även SAP Hana Express för utvecklare, och en annan del är att integrationen mellan G Suite och SAP Application ska bli bättre

– SAP Cloud Platform och Google Cloud Platform kommer att jobba nära varandra och vi ser en fantastisk möjlighet här, säger Diane Green och lyfter inte minst fram SAP Collaboration som en viktig pusselbit.

– Det är väldigt viktigt för företag som flyttar från on premise till molnet, att de kan mellanlagra under resans gång. Det ser vi som ett väldigt viktigt steg.

Och SAP var inte den enda nya partner som presenterades. Även Pivotal och Rackspace är Googles nya molnkamrater.

Läs också: Googles experiment går med miljardförlust – men vad är det de lägger pengarna på?

En annan aspekt som lyftes fram, och som enligt Google ger ett försprång mot konkurrenterna är AI och machine learning. Fei-Fei Li, ansvarig för Google Cloud AI & Machine Learning, sade att hon jobbat med AI som forskare på Stanford sedan 20 år, men det är inte bara hon som lämnat forskarvärlden för större äventyr. AI hakade på.

– Jag har plötsligt sett hur det har gått från att vara ett dammigt akademiskt område till att idag vara något som förändrar världen, säger hon.

De självkörande bilarna är det givna exemplet, men hon lyfte även fram hur det i allt högre grad används inom branscher som retail, media och underhållning, finansbranschen och inte minst inom hälsa och sjukvård. Och som vanligt när det gäller Google finns stora visioner med i bilden. Fei-Fei Li pratar om vikten av att AI ska demokratiseras, och där vill hon och bolaget gå i bräschen.

– Det finns inga gränser för hur verkligheten kan förändras av AI. Vi vill göra den tillgänglig för så många som möjligt, och där kan Google Cloud hjälpa till att demokratisera AI.

Här presenterades också nyheter. Dels i form av ett förvärv av Kaggle, som beskrivs som en community för data scientists och machine learning-entusiaster, dels lanserade man Cloud Video Intelligence API, med vilken man ska ge kunderna möjlighet att automatiskt känna igen och analysera videoinnehåll.