Som vi skrivit tidigare så stundar chattkrig på marknaden. Inte minst när Microsoft släpper sitt verktyg Teams i morgon den 14 mars.

Och slaget om företagens interna kommunikation och samarbetsmöjligheter blir nu ännu tuffare då Google tydligt inspirerats av Slack i den serie nya tjänster till G Suite som lanserats under bolagets stora molnkonferens Google Next i San Francisco. 

Hur tydlig Slackinspirationen än är säger Prabhakar Raghavan, som är chef för Apps på Google, att man som vanligt har lyssnat in vad företagen faktiskt vill ha, och att det hela tiden har varit den gängse modellen för G Suite.

– G Suite föddes i molnet och vi har alltid haft fokus på att det ska vara företag först, säger han och beskriver sin och bolagets drivkraft.

– Vi är besatta av idén om att det är tekniken som ska jobba och användarna ska ha tid och möjlighet att fokusera på att vara kreativa.

Läs också: Nu startar chattkriget – och därför får Microsoft inte förlora

Först ut av de nya tjänsterna är Team Drives, som ska lanseras på bred front nu. Där ska företagets användare på en och samma plattform lagra sina gemensamma dokument och bilder i Google Drive, och nu även kryddat med nya funktioner som exempelvis att underlätta för Microsoft- och Appleanvändare att lagra filer oavsett format samt en ny tjänst som ska hjälpa dig att hitta de filer du söker, men som du kanske har glömt namnet på med hjälp av machine learning

– Team Drives är en av de tjänster som har efterfrågats mest av våra tjänster, säger Prabhakar Raghavan.

En annan viktig del av lanseringen är att Google nu slutför sitt förvärv av kanadensiska Appbridge, vars tjänster ska användas för att hjälpa företagskunderna att föra över från on premise till molnet.

Men den tydligaste Slackinspirationen märks i utbyggandet av Hangouts Meet och Hangouts Chat, där den första delen handlar om att vässa videomötestjänsten. En av de nya tjänsterna i Meet är att underlätta deltagande oavsett var man är genom att införa Hangoutsspecifika telefonnummer så att man kan delta via telefon även om man saknar tillgång till normal uppkoppling. Dessutom kan utomstående parter, det vill säga exempelvis en konsult eller någon annan som inte jobbar på det aktuella bolaget enkelt bjudas in i mötet.

I nya Hangouts Chat utökar man möjligheterna att samarbeta i små grupper och där finns även en ny smartare tjänst för att boka in möten där kalendrar och lediga rum och andra parametrar synkas ingår. Utöver det har man en tydligare integration med Google Docs och Google Drive. Dessutom har man lagt in en företagsspecifik chatt där man extra noga kan skydda sig från stöld och dataspionage.

Läs också: Google visar vägen - investerar 30 miljarder dollar i molnet

Det ingår även ny hårdvara i bolagets nya satsning på samarbetsverktyg. Detta i form av den digitala whiteboardtavlan Jamboard som nu lanseras på bred front. Med den ska gruppdeltagarna kunna spåna idéer på samma tavla oavsett var man befinner sig och allt är kopplat till Drive där de senaste idéerna eller digitala post it-lapparna eller vad det månde vara sparas.

I sin iver att visa att stora företag använder Googles tjänster är det den här gången PWC som får agera referenskund. Phil Garland, partner på PWC, berättar att koncernen helt har gått över till G Suite av två orsaker. Den ena är innovationen, med produkter som ständigt utvecklas, och den andra orsaken han lyfter är säkerhet. Men det han lyfter som den största vinsten är produktivitetsvinsterna.

– Vi har i snitt ökat produktiviteten med nio timmar per anställd och vecka, konstaterar Phil Garland.

Att en viktig strid mellan it-jättarna nu står om just produktiviteten på arbetsplatsen är tydligt. Google har sedan tidigare jobbat nära Slack, men har nu alltså även utvecklat sina egna produkter i liknande riktning och tar upp kampen med sin partner.

Var det kommer att sluta vet vi inte, men det är tydligt att företagen blir en viktigare del för Google. Och den stora G Suite-lanseringen är så klart en stor snackis på Google Next. ”Jag skulle inte vara överraskad om Google har köpt Slack om vi tittar ett år framåt”, var en spekulation som förekom i vimlet. Framtiden får utvisa, men pengar finns och vilja och ambition finns så det låter inte som ett otänkbart scenario.