Liksom det finns olika typer av attacker, så finns olika typer av hackare. De kan inte minst skilja sig åt vad gäller vad som motiverar dem. Det kan handla om allt från ren ekonomisk vinning till politiska och etiska ställningstaganden.
Att förstå vilka olika typer av hackare som finns kan vara till hjälp i arbetet med att skydda sig mot attacker. Här berättar Travis Farral, ansvarig för säkerhetsstrategier på Anomali, om de tio vanligaste hackartyperna för IDG News.
1. White Hat-hackare
Det här är de etiska hackarna. Det handlar mest om forskare och andra säkerhetsexperter som aktivt letar efter och övervakar säkerhetshot. De ägnar sig bland annat åt att försöka stoppa bottnät. Ibland håller de sig inom lagens råmärken, ibland inte. Men avsikten är alltid att stoppa kriminella hackare. White Hat-hackare som använder sig av olagliga metoder kallas ibland för Grey Hats.
Läs också: Allvarlig bugg hittad i Slack – öppnade dörren till användarkonton

2. Hacktivister
Stora grupperingar som till exempel de olika Anon-sekterna som försöker sätta fokus på olika frågor. De använder sig till exempel av överbelastningsattacker och att ”klä av” sajter (kallas defacement). De är ofta politiskt eller på andra sätt ideologiskt motiverade. Deras syfte är att ställa målen för attackerna i dålig dager eller avslöja dem på något sätt.

3. Nationalister
Hackare som får tillåtelse av och stöd från regeringar, vilket innebär att de inte åtalas i de egna länderna.
4. Aktörer för stater
Här handlar det om underättelsefolk och militärer. De har stora budgetar och genomför långsiktiga satsningar, oftast mot militära mål eller med syfte att samla in information. Använder ofta extremt avancerade verktyg, men kämpar också ofta mot fiender med liknande resurser.
5. Cyberlegosoldater
Den här gruppen agerar som konsulter till andra hackare.

6. Organiserade kriminella
Hackare som är väldigt effektiva vad gäller att tjäna pengar på sina ansträngningar. De har en väl utvecklad logistikkedja i vilken olika individer tillhandahåller olika tjänster, till exempel spamangrepp och hostingtjänster. Ett exempel är “Business Club” där Slavik (Evgeney Bogachev) som skrivit den trojanska hästen Zeus återfinns.
7. Oorganiserade kriminella
Till exempel grupper som Shadowcrew, med Gonzalez and Stephen Watt. De har vissa färdigheter, är löst organiserade och tjänar pengar på vissa aktiviteter.
Läs också: Den påstådda CIA-läckan belyser biltillverkarnas värsta mardröm
8. Serieförbrytare
Här finns grupper som Lulzsec och Sabu, samt aktörer som th3J3st3r. De har skaffat sig färdigheter och har vissa kopplingar för att tjäna pengar på sina aktiviteter. Men de har inte vältrimmade kriminella organisationer bakom sig.

9. Skriptungar
Kallas Script Kiddies på engelska. Kanske den vanligaste typen av kriminella hackare. Det är ofta frågan om uppmärksamhetssökande och rebelliska tonåringar som genomför ganska harmlösa brott. De är oftast inte så skickliga, hänger på olika forum och försöker hänga på större attacker, men är inte så bra på att tjäna pengar. Hackare som klär av sajter för att rikta uppmärksamhet mot sig själva tillhör den här kategorin.

10. Insiders
Underskatta aldrig missnöjda anställda. Det kan handla om en anställd som är arg på något eller någon som vill avslöja något, som utnyttjar sin tillgång till känslig information.