(CS/San Francisco) Att Google vill växla upp sin molnaffär och satsa mer mot företagsvärlden var ett budskap som var tydligt på bolagets stora molnkonferens Google Next i San Francisco. Men vissa kunder finns redan på plats.

Med 15 000 anställda och 22 000 skolelever som samtliga kör G Suite Enterprise samt G Suite for Education är Trondheim kommun Googles största kund i Norden, och den största offentliga kunden i Europa. Enligt it-chef Bjørn Villa har skiftet från den gamla it-miljön inneburit att kostnaderna kapats rejält.

– Som kommun har vi alltid krav på oss att spara pengar, säger han och berättar hur tankarna gick inför skiftet.

Läs också: Google lanserar ny gratistjänst för server och lagring i molnet

– Vi behövde nya verktyg för att få ett effektivt sätt att jobba. Vi satt med en gammal egeninstallerad miljö och såg att vi behövde jobba snabbare och vi såg dessutom att skoleleverna använde Google och delade dokument, och att de var mer avancerade än vad vi var och bättre på att samarbeta.

Den offentliga upphandlingen skedde enligt gängse form, och i anbudsförfarandets sista steg var det två aktörer kvar, svenska konsultbolaget Avalon med sina Googleprodukter och tjänster, samt Evry, som gick in med ett erbjudande baserat på Microsoft. Och där avgick alltså Avalon och Google med segern, inte minst tack vare prisbilden, som enligt Bjørn Villa var en tredjedel jämfört med det andra erbjudandet.

– Grovt räknat är det en tredjedel av priset, så det är mycket, mycket fördelaktigt. Vi måste vara helt neutrala när vi upphandlar. Vi kan inte köpa något bara för att vi gillar det. Vi har en strategiplan som reglerar vad vi ska göra. Där står det att vi ska titta på molntjänster och att vi ska utvärdera alternativ till Microsoft, säger han.

– Vi gjorde det inte för att vi inte gillar Microsoft, de har jättebra produkter. Men vi var tvungna att utvärdera det bästa alternativet.

Och han konstaterar att det faktum att Evry förlorade storaffären även fick konsekvenser hos konsultjätten.

– Det var ganska kort därefter som Evry gjorde en stor annonsering om att man skulle bli Googlepartner. De såg att de tappar kunder här.

I december gjorde kommunen migreringen, där 15 000 anställda skulle föras över till Google, vilket bland annat innefattade 65 miljoner mejl. Enligt Bjørn Villa gick det överraskande felfritt, men han har hela tiden insett att det inte är något litet projekt.

– Det har gått mycket bra. Man får inte vara rädd. Vi valde att köra på och sedan ta problemen under resans gång. Vi har cirka 200 it-system i kommunen, en del är från 1980, så vi var tvungna att göra något, säger han, men konstaterar att det inte gick att flytta över allt.

Läs också: Därför är serverlöst nästa paradigmskifte

– 90 procent kommer att vara Google. Resten måste vara kvar i Microsoftmiljö för att de tjänsterna är beroende av det.

Att Bjørn Villa är entusiastisk över att få vara prestige- och pionjärkund i Googles moln råder det inget tvivel om. Men det som verkar glädja honom allra mest är det mottagande som projektet fått internt bland kommunens anställda.

– Vi är oftast mer avancerande som privatpersoner än vad vi är på jobbet och det är en annan vinst vi får på köpet. Nu får vi verktyg som många redan använder som privatperson, så de flesta visste vad vi fick.

Ett annat bevis på att det är uppskattat fick han när kommunen eftersökte personal som kunde hjälpa till internt som guider till G Suite.

– Vi sade att vi behöver ambassadörer som ska hjälpa oss. Det var så stort intresse att vi tvingades stänga ner det efter några dagar. Då hade vi redan fått 450 ansökningar från anställda som ville bli ambassadörer.

Och Trondheims it-chef agerar gärna ambassadör själv genom att avsluta med följande ord:

– Om det är några kommuner därute som vill ha hjälp och inspiration så får de gärna ta kontakt. Vi hjälper gärna till.