Intel bekräftar under måndagen att de köper israeliska företaget Mobileye, som arbetar med lösningar för självkörande bilar. Mobileyes produkter innefattar maskininlärning, dataanalys, lokalisering och kartfunktioner för avancerade system för förarassistans och självkörande bilar.

Affären går lös på hisnande 15 miljarder dollar, ungefär 130 miljarder kronor. För detta räknar Intel med att de direkt får en position som en av de ledande teknikleverantörerna inom den snabbväxande marknaden för självkörande fordon. I ett pressmeddelande uppger de att marknaden för fordonssystem, data och tjänster kommer att vara värd 70 miljarder dollar vid 2030.

Läs också: Stökigt på svenska Intel efter it-jättens storslakt

I och med detta bildar Intel tillsammans med Mobileye en global organisation för självkörande bilar som ska ha sitt säte i Israel och ledas av Mobileyes vd Amnon Shashua.

– Det här förvärvet är ett fantastiskt steg framåt, både för våra aktieägare, fordonsindustrin och konsumenter, säger Brian Krzanich, vd på Intel.

– I och med förvärvet kommer Intel kunna tillhandahålla viktig teknik för autonom körning, däribland system för att markera bilens väg och för att ta beslut i körningen i realtid. Tillsammans kommer vi att kunna accelerera framtiden för självkörande bilar, genom denna molnbaserade lösning till en lägre kostnad för fordonstillverkarna.

Läs också: Trump vill tillåta konfliktmineraler – Apple och Intel går emot

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Mobileye i dag 70 procent av den globala marknaden för avancerade system för förarassistans och antikollisionssystem.