En brist på flashminne av typen nand gör att priset för flashdiskar kommer att stiga med så mycket som 16 procent det här kvartalet, jämfört med det förra kvartalet. Det innebär troligtvis att tillverkare av bärbara datorer inte kommer att erbjuda flashdiskar med högre kapacitet än i dag i sina datorer, skriver IDG News.

Det är undersökningsföretaget Dramexchange som rapporterar om prisökningar på mellan tio och 16 procent, beroende på typ av minne. Man räknar även med att priserna ska fortsätta öka under det andra kvartalet i år, men inte lika mycket.

Läs också: Intels superminne börjar testas skarpt

– Priserna för stora leveranser av flashminnen till tillverkare ökar det här kvartalet. Inte enbart för att pc-tillverkare bunkrar, utan även för att tillverkare av smartmobiler köper mycket lagringskomponenter, säger Alan Chen, analytiker på Dramexchange.

Leveranserna av flashminnen till tillverkare kommer att minska med mellan sju och åtta procent det här kvartalet, på grund av låg tillgång. Dessutom spelar en övergång från nand-minne av typen mlc, till typen tlc in. Det innebär en brist på mlc-minne. Med mlc lagras två bitar per transistor, med mlc tre.

– Det ger en högre prisökning för mlc än tlc. Sammantaget innebär allt det här att de flesta bärbara pc även i fortsättningen förväntas levereras med 128 eller 256 GB lagringskapacitet, säger Alan Chen.

Läs också: Nu kommer minnet som också är en processor

Trots allt förväntas flashdiskar sitta i 45 procent av alla bärbara datorer som levereras i år, enligt Dramexchange. Ökningen är större på marknaden för konsumenter, än på företagsmarknaden. Anledningen till att flashdiskar är populära är naturligtvis att de erbjuder klart bättre prestanda än traditionella hårddiskar.