Intel betalade ungefär 15 miljarder dollar, motsvarande 130 miljarder kronor, för israeliska Mobileye, som utvecklar maskininlärning, dataanalys, lokalisering och kartfunktioner för avancerade system för förarassistans och självkörande bilar.

Intel har gjort investeringar inom självkörande bilar tidigare, i ett par startups som tillverkar olika komponenter, men det är först med det här köpet som Intel går direkt upp som en ledande leverantör inom sektorn. Förvärvet är ganska logiskt eftersom företaget söker andra verksamheter bortom den traditionella processorindustrin – som bekant kan varken pc- eller servermarknaden visa upp mycket till tillväxt.

Läs mer: Intel köper bolag för 130 miljarder för att bli ledande på självkörande bilar

Till vår amerikanska systersajt Computerworld säger Mike Ramsey analytiker på Gartner att Mobileyes system är både billigt och effektivt.

– Detta är ett logiskt steg för Intel, som nu hoppas kunna ta en stark position på den självkörande bilmarknaden.

Analytiker som nyhetsbyrån Reuters talar är övervägande positiva till affären.

Mobileye
Foto: Mobileye

– Det här är ett fantastiskt tillfälle för Intel att komma in på en marknad med betydliga tillväxtmöjligheter, säger Betsy Van Hees, som är analytiker på Loop Capital Makets. Mobileyes teknik är kritisk och priset verkar rättvist.

Craig Ellis som är analytiker på B.Riley säger att det är ”en mycket dyr affär”, men att den förbättrar Intels ställning inom sektorn självkörande bilar.

Nyhetsbrevet Semiconductor Advisors skrev under måndagen att detta är ett ”strategiskt steg långt utanför kärnverksamheten”.