Gör din research är ett gott råd i många lägen. Inte minst i jakten på nytt jobb. En väg att gå är informellt möte med potentiella arbetsgivare eller personer i branscher som lockar dig. Sondera terrängen kort och gott. Men bara för att det är ett förutsättningslöst möte betyder det inte att det inte finns fallgropar att undvika. Harvard Business Review listar några goda råd på vägen.

Rekryteringsexperten och författaren Dorie Clark säger att denna typ av informella möten egentligen bara är ett sätt för en person att få reda på mer om ett företag, bransch eller yrkesroll.

– Du kanske tror att du vet allting om ett visst yrke, men genom att prata med någon får du chansen att testa dina antaganden, säger hon.

Läs också: Så får du ut det mesta av ett informellt möte med en potentiell arbetsgivare

Förberedelse är a och o

Att ställa frågor är inte alltid lätt, det kan finnas en rädsla för att avslöja sin egen okunskap. Enligt Dorie Clark är den här typen av förutsättningslösa intervjuer ett ypperligt tillfälle att ställa de frågor du kanske undviker på en anställningsintervju.

Men det betyder inte att du ska komma till mötet med en hel arsenal med enbart frågor. Målet är, säger hon, att inspirerar andra att hjälpa dig. Så läs på. Vilka är de största aktörerna i branschen och hur vilka är de största trenderna. Helt enkelt de frågorna du kan få svar på genom ett par enkla sökningar på nätet.

– Du kommer framstå som en mer seriös kandidat om du är bekant med branschen jargong och språkbruk, säger hon.

Kort och koncist

Du måste inte berätta hela ditt livs historia. Tänk på att personen du träffar kan ha mycket att göra och inte vill slösa bort tid i onödan. Ett förutsättningslöst möte är en chans att lyssna och lära, inte för dig att berätta vilken stjärna du är.

Förbered en kort sammanfattning med den mest relevanta informationen om dig själv och din bakgrund. Hur du tänker om den bransch du är intresserad av och vad du vill ha ut av mötet.

– Människor kan inte hjälpa dig om de inte förstår vad du är ute efter. Men den här delen av samtalet ska vara kort, säger hon.

Slå an tonen

När mötet är slut vill du att den du träffat går därifrån med ett positivt intryck. Att personen ska veta tillräckligt mycket om dig för att kunna rekommendera dig för andra. Inte sällan skapas kontakter via bekanta, kanske har just detta möte kommit till genom en tidigare kollega eller vän. Påminn personer du träffar om det. Det är också bra att tidigt visa att du planerar att träffa fler personer i branschen. På så sätt hjälper du personen att kanske rekommendera andra experter på området eller att sålla bland vad hen själv ska säga.

Se också till att hålla reda på tiden. Fråga redan från början hur mycket tid personen har.

– Om samtalet är bra, när tiden är på väg att rinna ut, kan du säga: jag vill inte ta upp mer av din tid, jag fortsätter gärna vårt samtal, men förstår att du måste gå. Det visar att du står vid dit ord, säger Dorie Clark.

Tänk som en journalist och ställ rätt frågor

Återigen, förberedelser är nyckeln. Tänk ut ett antal frågor innan mötet och skriv ner dem. Det betyder inte att du måste läsa innantill vid mötet men det hjälper dig att hålla dit fokus under mötet. Inte heller betyder det att du ska ställa personen mot väggen i stil med Janne Josefsson. Du ska bara innan mötet veta exakt vad du vill ha ut av er tid.

Läs också: Så får du ut det mesta av ett informellt möte med en potentiell arbetsgivare

Var inte rädd för att ställa de tuffa frågorna. Alla mynt har sin baksida, vilka har just denna bransch? Hur ser lönenivåerna ut och löneutvecklingen? Vänd även de tuffa frågorna mot dig själv, fråga vilka luckor experten ser i ditt cv.

Bygg ditt nätverk

Syftet med förutsättningslösa möten är att skapa kontakter och bygga relationer. Bägge parter får troligen ut något av ert möte. Så håll kontakten, pratade ni om intressant forskning, skicka länken till rapporten. Har ni en konferens inom ett gemensamt intresseområde, skicka en inbjudan. Eller säg ett du följde ett av de råd du fick. Det är ett tagande och ett givande helt enkelt.

Och glöm för allt i världen inte att tacka för mötet. Ett personligt mejl där du tackar för goda råd och vad du bär med dig. Med sunt förnuft kommer man långt.