Citrix må inte tillhöra det mest glamorösa av mjukvaruföretag, men de har ett finger med i många syltburkar. Inte minst som strategisk partner hos bland annat Atea. Nu kan företaget vara i säljartagen och ser sig om efter nya ägare. Det uppger källor med insyn i verksamheten för nyhetsbyrån Reuters.

Det är inte första gången Citrix har utforskat möjligheterna att sälja företaget. Och efter att hedgefondbolaget Elliott Management tog plats i styrelsen 2015 har de knoppat av delar av företaget samt gjort sig av med mindre delar av verksamheten. Börsvärdet i dag ligger på 13,2 miljarder dollar.

Intresse för bolaget har inte saknats, en rad riskkapitalbolag har övervägt ett köp men bestämt sig för att avstå. Anledningen ska ha varit svårigheterna att nå lönsamhet på grund av lånefinansiering. En intressent ska dock vara kvar, Thoma Bravo LLC.

Läs också: Tre tungviktare gör gemensam satsning på Docker

För att gå vidare i processen ska alltså Citrix nu ha anlitat investmentbolaget Goldman Sachs. Uppgifterna är dock inget som vare sig Citrix eller Goldman Sachs vill kommentera.

Elliott Management har genom sin plats i styrelsen arbetat för att olika alternativ ska utvärderas. Bland annat för Netscale, en del av företaget som hjälper till att öka hastigheten i webbaserade applikationer. Nyligen stod det klart att avdelningen som gör mjukvara för videokonferenstjänster som Go to meeting gått upp i Bostonföretaget Logmein, som erbjuder bland annat mjukvara som tjänst och andra molnbaserade tjänster.