För ungefär ett och ett halvt år sedan meddelade Microsoft att man ska ge sig i klinch med dina egna pc-partner genom att sälja en pc under eget varumärke. Idag meddelar slutligen bolaget att Surface Book lanseras i Sverige.

– I dag drar vi igång med pre order-lanseringen i Microsoft Store samt hos våra konsumentåterförsäljare och företagsåterförsäljare, säger produktmarknadschefen Sebastian Gode.

Vem som ska köpa produkten återstår att se. Det är i alla fall tydligt att det inte är någon produkt som kommer att rea sig till marknadsandelar. Tvärtom är den påfallande dyr. Den billigaste varianten kostar 17 000 kronor, och sedan finns det allehanda möjligheter upp till 40 000 kronors-nivån.

– Vi vänder oss primärt till kreativa yrkespersoner och prestandakrävande yrkesgrupper, svarar Sebastian Gode på frågan om vem som ska köpa produkten.

Du tror inte att det blir svårt att locka kunder med det priset?
– Det vet jag inte. Vi får se vad marknadens reaktion blir. Undantaget är Microsoft Store. Annars får återförsäljarna hitta sitt eget pris.

Surface Book
Foto: Microsoft

Sebastian Gode säger att intresset har varit stort, och att datumet när den nu slutligen lanseras i Sverige har varit efterlängtat.

Läs också: Här är tre heta Windowsalternativ till nya Macbook Pro

– Absolut. Det är väldigt efterlängtat. Det är en möjlighet för oss att nå andra målgrupper än tidigare. Den har en annan formfaktor än laptop och en funktionalitet som många vill ha, med premiumfaktorn hos Surface.

Var hoppas ni att den säljer bäst, till företag eller konsumenter?
– Den här har nog en mer jämn fördelning, men vi ser nog snarare att det är intressant för företag.

Fakta

Intel Core i5 / 8GB RAM / 128GB lagring / Intel HD graphics 520 – 16 999 kr
Intel Core i5 / 8GB RAM / 256GB lagring / NVIDIA GeForce GTX 950M – 21 999 kr
Intel Core i7 / 8GB RAM / 256GB lagring / NVIDIA GeForce GTX 965M – 27 999 kr
Intel Core i7 / 16GB RAM / 512GB lagring / NVIDIA GeForce GTX 965M – 32 999 kr
Intel Core i7 / 16GB RAM / 1TB lagring / NVIDIA GeForce GTX 965M – 39 999 kr

(rekommenderade försäljningspriser inkl moms)