Thomas Ivarson, som tidigare gått in och investerat i bolag som Advania och Rg19, har nu hittat ett nytt objekt. Det är larmbolaget som tidigare hetat Skygd, men som nu byter namn till Skyresponse. Tanken är att bolagets mjukvara ska lanseras för att locka kunder som är intresserade av tjänster inom internet of things, IoT.

Bolagets molnbaserade systemlösning för larm- och händelsehantering används redan idag, främst inom områdena säkerhet och e-hälsa, där man säkerställer att rätt åtgärd kopplas till respektive larm. Men tanken är att larmandet ska kunna användas i andra branscher också. Med hjälp av tjänsterna i systemet kan man ta emot larm, avvikelser och händelser från IoT-plattformar eller från andra digitala enheter. Därefter skickas ett meddelande vidare så att rätt person, system eller maskin nås i rätt tid.

Läs också: Segdragen upphandling klar – här är veckans it-affärer

Thomas Ivarson
Thomas Ivarson.

– Skygd har funnits i ganska många år. Sedan 2013 har de utvecklat en programplattform för hantering av personlarm och trygghetslarm. Vi såg att vi kan göra mer av det här. Inte minst som en kraftfull lösning för IoT-marknaden. Det finns ett djup och en kompetens i bolaget och det är det vi investerar i nu, säger Thomas Ivarson, som likt många andra väntar sig hög tillväxt för uppkopplade enheter och sensorer framöver.

– Det pratas mycket om vad man kan göra med olika sensorer, men inte lika mycket om hur man får avvikelser från hundratals eller kanske tusentals olika komponenter att prata samma språk och fungera tillsammans med en organisations övriga system och processer. Förmågan att med stor säkerhet och spårbarhet hantera händelser och larm från ett stort antal enheter i ett och samma system gör Skyresponse tjänster idealiska för alla typer av IoT -tillämpningar.

Han är dock inte ensam om att gå in i bolaget utan säger att han har ”ett antal investerare med bakgrund i it- och programvarumarknaden” med sig.
Och för Skyresponse innebär de nya ägarnas satsning att man kan växla upp verksamheten.

Martin Reidevall
Martin Reidevall.

– Det här gör att vi kan satsa lite. Det är ett bra läge nu. Till exempel när vi var nere på Mobile World Congress i år hade vi med oss ett 30-tal potentiella projekt med oss hem, säger Skyresponses vd Martin Reidevall.

Hur ser målsättningen ut framöver?
– Vi håller på med en kartläggning som ska vara klar i april. Vi som har gått in och investerat öppnar dörrar och ger kontakter in på en mängd olika företag. Vi ser att vi får bra effekt och vår bedömning är att vi kan accelerera företagets expansion snabbare än vad vi tidigare beräknat, säger Thomas Ivarson.

Eftersom det är en ganska ny marknad man ger sig in på är det inte direkt överhopat av konkurrenter. Tvärtom hoppas bolaget kunna attrahera även de bolag som man tidigare tampats mot.

– Vi har konstigt nog inte hittat så mycket konkurrens i de nya IoT-segmenten. Inom den traditionella säkerhets- och larmmarknaden är det främst gamla bolag som sällan har en teknikplattform för att klara av det som Skyresponse klarar. Snarare är det nog så att en traditionell aktör som behöver bli mer IoT-anpassad behöver oss. Traditionella aktörer har en mjukvara som inte klarar det här. Deras teknik är oftast byggd på 90-talet medan vår är en modern plattform som ligger i Amazons moln, säger Thomas Ivarson.

Läs också: Han lyfter SAS med dataanalys och artificiell intelligens

Genom nyemissionen siktar bolaget också på att inleda en internationell satsning.

– Det fina med molntjänster är att de är globalt tillgängliga, så tekniken funkar internationellt. Initialt kommer vi att söka partners i Norra Europa för att sedan kunna följa med dem på deras internationella marknader, säger Martin Reidevall.