Intels uppköp av israeliska Mobileye, som utvecklar avancerade system för förarassistans gör att en allians mellan de båda företagen och fordonstillverkaren BMW stärks. BMW har planer på att leverera självkörande bilar 2021. Det skriver IDG News.

Affären kommer också innebära stöd för Mobileyes beslut att favorisera BMW med sin chippteknik som kallas EyeQ framför Tesla. Detta enligt en rapport från Trendforce. ”Efter att ha ingått den här överenskommelsen blir det ännu tydligare att företaget inte kommer att stödja Teslas teknik mer avancerat än till sitt EyeQ 3-chipp”, skriver de i rapporten. Mobileye planerar redan femte generationen av sitt chipp.

Läs mer: Analytiker applåderar Intels kliv bortom pc till självkörande bilar

Mobileye valde BMW framför Tesla, eftersom företaget har en så pass mycket starkare marknadsposition och kommer att hjälpa till att maximera vinsten redan från lanseringen av det mest avancerade chippet – EyeQ5.
Enligt Trendforce sålde BMW över 2,1 miljoner fordon under 2016, medan Tesla sålde runt 76 000 enheter.

”Formellt utgörs den här koalitionen av två dominanta spelare i sina respektive branscher plus en mindre oberoende spelare, Mobileye. Efter affären kommer bara Intel och BMW förhandla med varandra”, uppger Trendforce.