Samtidigt som Microsoft slår på stora trumman för nästa stora uppdatering av Windows 10 så har de också, om än inte med lika hög röst, bekräftat att de nu slutar supporta en annan mjukvara – som är en av de mest avskydda produkter som kommit ut från det Seattle-baserade företaget under dess 40-åriga historia: Nämligen operativsystemet Windows Vista, som 2007 skulle följa upp succén med Windows XP.

Inte många kommer att sakna sitt Vista – enligt Netmarketshare har Vista en marknadsandel på 0,78 procent på desktops, medan uppföljaren Windows 7 ståtar i topp med 48,4 procent (XP har fortfarande en andel på 8,45 procent!).

Vad var det egentligen som gick snett? Hur kunde detta system bli så illa omtyckt?

Läs mer: Microsoft förlänger livslängden på originalversionen av Windows 10

Vänder man sig till tidningsarkiven och nyhetssajterna på webben så är det inga snälla ord som sägs om Windows Vista. Det vimlar av ”10 orsaker att hata Vista” eller möjligen bara ”5 orsaker att hata Vista”.

”Därför hatar folk Vista”, är kort och gott rubriken på en artikel hos nyhetssajten Infoworld från 2008 som handlar om hur småföretagare får panik efter att ha installerat systemet och ska använda det. Långsamt och instabilt är vanliga epitet.

Valentino Berti, vd på rekryteringsbolaget MS Employ, har arbetat med Microsofts produkter i 20 år, och har erfarenhet av många produktlanseringar. Han tror att den hårda kritiken som Vista fick utstå hade andra förklaringar än att det var en dålig uppgradering – även om den inte var helt lyckad.

– Faktum är att Vista fungerade hyggligt på privata pc. Det som inte fungerade var ju när det skulle in i företagsmiljön, det var mycket strul med inloggningar och anpassningen till servrar. Det innebar att den aldrig blev accepterad på företagen. 

Valentino Berti
Valentino Berti.

Men att det blev så sågat tror har fler förklaringar, tror Valentino Berti. Om Microsoft misslyckas så får det större effekt, än om någon annan gör det, eftersom så många använder produkterna.

– Dessutom hade Steve Ballmer som var vd då en väldigt tävlingsinriktad attityd och han var ju som bäst när han gick på konkurrenter – men det innebar också att om Microsoft självt gjorde något som inte var bra så fick han mycket tillbaka. Satya Nadella har ju en mycket mer ödmjuk inställning till konkurrenter, till exempel, och då är det inte lika roligt för media och andra att ge sig på honom. 

Den negativa publiciteten gjorde att Vista aldrig kom in på företagen – de flesta hoppade helt enkelt över det och väntade in Windows 7. Tre år efter lanseringen användes Vista bara av 20 procent av alla Windowsanvändare.

Bo Bauhn är vd på Retune och ordförande i Microsofts partnerorganisation IAMCP. Han säger så här när han ser tillbaka på all den kritik Windows Vista möttes av efter lanseringen 2007.

– Det var ingen bra uppgradering, och företagen upplevde inte att de fick det värde de betalade för.

– Däremot tror jag att Microsoft lärde sig mycket av det här, både att produkterna måste vara ordentligt testade och att det måste vara tillräckligt mycket förändringar i en ny uppgradering, så att kunderna känner att de får tillbaka sin investering.

Angående att kritiken mot Vista var så massiv efter lanseringen, säger Bo Bauhn att det är lätt att klaga på Microsoft, eftersom de är så stora.

– Det blir ett drev. Samtidigt var det så att många kunder var nöjda med XP, som var stabilt och bra, och så ska de byta upp sig, men många upplevde att det blev sämre – då var det många som saknade sitt gamla stabila tåg.

Läs mer: Windows 10 Cloud – vad sjutton är det? Här är vad vi vet hittills om nya operativsystemet.

På Microsoft självt är inställningen att man lär av sina misstag och att man måste våga prova nya vägar. Klas Hammar, som är affärsområdeschef för Windows & Surface på Microsoft säger att Vista var en framgång ur en aspekt: Nämligen säkerheten.

– Vi ökade fokus på säkerheten radikalt, men vi såg i efterhand att det gick ut över användarvänligheten och det var något vi drog lärdomar av och korrigerade med Windows 7. 

Klas Hammar
Klas Hammar.

– Det finns inget facit för hur man bygger det perfekta operativsystemet. Om man tittar tillbaka i historien har Microsoft varit det företag som vågat testa det nya. Inte alltid med lyckat resultat, men man måste komma ihåg att utan tidigare erfarenheter hade vi inte varit där vi är idag.

Men även om Vista sågats så av media och användare, medan det omvända gällt för Windows 7, så säger Valentino Berti på MS Employ att i partnerledet var det nästan motsatta reaktioner.

– Med Windows 7 skulle ju Microsoft ”göra en Apple” och hålla allt hemligt, både för partner och kunder ända fram tills att det släpptes. Alla skulle få veta det samtidigt, vilket ju var katastrof för partnerledet – när kunderna kom och frågade så visste de ju ingenting. Det blev ett ramaskri och då förändrade ju Microsoft sin strategi också. Inför Windows 10 fick partners reda på lanseringen tre månader innan.

– Men å andra sidan var ju Windows 7 ett väldigt bra operativsystem, och Vista var struligt, det var det. 

Den 11 april slutar Microsoft med supporten till Windows Vista.