Sofie Borck Janeheim som studerar till civilingenjör och lärare inom informations- och kommunikationsteknik på KTH har blivit utsedd till årets it-tjej. Det skedde i går på en gala på Berns i Stockholm. Priset delas ut av Microsoft.

– Det är jätteroligt. Men jag hade hellre haft en jämställd it-bransch än att ta emot priset, det är tråkigt att det ska behövas 2017. Nu hoppas jag kunna vara en förebild för andra tjejer, säger Sofie Borck Janeheim.

Varför tror du att du fick priset?

– Jag tror att min tvärvetenskapliga bakgrund bidrog. Jag utbildar mig både till lärare och till civilingenjör på ett program med dubbla examina.

Beskrivningen av tävlingen Årets it-tjej är att man letar efter ”landets mest drivna, engagerade och entreprenöriella tjejer som studerar data- eller it-relaterade utbildningar”. Hur uppfyller Sofie Borck Janeheim den beskrivningen?

– Jag är med i många olika projekt, till exempel ett it-kollo som pågick sex veckor i somras där jag var föreståndare. 280 barn fick prova på till exempel digitalt skapande och apputveckling.

Läs också: KTH:s nya rektor vill få fler kvinnor till it-utbildningar – "viktigt att vi inte ger upp"

Bidrar sådana satsningar till att fler söker sig till it-branschen?

– Ja, det tror jag absolut. Många kommer aldrig i kontakt med it-branschen. Om man inte vet att man kan välja något, så kan man inte välja det.

Hon exemplifierar med sig själv:

– Jag hade själv kommit in i it-branschen snabbare om jag hade varit på ett sådant här kollo. Jag började på KTH som fysiker men bytte spår efter en inspirerande introduktionskurs i Python.

Syftet med tävlingens Årets it-tjej är att lyfta kvinnliga förebilder inom it-branschen för att inspirera fler att studera ämnen inom teknik och it. Men vilka följder kommer den att få för Sofie Borck Janeheim själv?

– Jag tror att utmärkelsen kommer föra med sig många nya möjligheter till att både inspirera andra och hjälpa dem att utvecklas, men också en chans att få utveckla mig själv inom it-området. Priset har redan gett många nya kontakter, både med företag och med de andra nominerade it-tjejerna.

Man kan misstänka att det blir lättare för henne att få jobb på Microsoft i framtiden, om hon vill det.

Läs också: Stenhård kamp om it-proffsen – så laddar konsultbolagen i rekryteringskriget

På ett mer allmänt plan, hur ska man jobba för att uppnå tävlingens syfte, att få fram fler kvinnliga förebilder inom it-branschen?

– En viktig sak är att ge kvinnor mer utrymme i branschen, låta dem synas och vara ansikten utåt på företagen. Jag tycker även att alla företag borde jobba mer med mentorprogram samt ha volontärdagar där de besöker skolor och andra platser där de kommer i kontakt med ungdomar.

Övriga finalister i tävlingen var Myky Tran som studerar till civilingenjör i teknisk fysik på Lunds Universitet och Lovisa Edholm som studerar till civilingenjör i it på Linköpings Universitet.