Norsk storaffär till Acando

Acando har tagit hem ett ramavtal för utveckling och underhåll av norska livsmedelsverket Mattilsynets kontrollsystem. Leveransen kommer att ske med hjälp av underleverantören Computas. Avtalet värderas till mellan 150 och 200 miljoner kronor och är tecknat på tre plus ett plus ett plus ett år.

– Slutsatsen av detta avtal är en viktig milstolpe för oss. Dagens kontrollsystem implementerades för 10-12 år sedan och bär märkningen av de utmaningar som vi hade på den tiden. Lösningen har verkligen varit en framgång, men målbilden har förändrats. Genom att integrera digitala verktyg i våra arbetsprocesser kan vi utnyttja medarbetarnas kompetens på ett flexibelt och effektivt sätt. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med Acando och Computas, säger Per Håvard Pedersen, it-chef på norska Livsmedelsverket.

Anoto stänger dubbelt

Svenska tillverkaren av digitala pennor, Anoto, fortsätter att effektivisera sin verksamhet. Det senaste beskedet är att kontoren i Lund och Norrköping ska stängas. Verksamheten ska istället drivas från Stockholm, där man främst ska arbeta med investerarrelationer. Hårdvaru- och tillverkningsfunktioner kommer att finnas i Asien och alla funktioner för finans, logistik och mjukvaruutveckling i Storbritannien.

"Beslutet att stänga dessa kontor handlar inte om att sänka kostnader utan mer om att förbättra produktiviteten och effektiviteten i organisationen. De organistoriska förändringar som Anoto gjorde under senare delen av 2016 har, som tidigare rapporterats, redan medfört förbättrade resultat. Det förmodas att de nu aktuella förändringarna också kommer att bidra till förbättrade affärer", konstaterar bolaget i ett pressmeddelande.

Läs också: Svensk får toppjobb på Lenovo – här är veckans chefsnytt

Gotland nästa för Office

Office Sverige, som under 2015 gick från att vara en medlemsägd kedja till en samägd koncern, fortsätter expandera. Nu etablerar sig kedjan på Gotland med ett nytt kontor i Visby. Kontoret blir ett regionalt kontor till Office i Östergötland och öppnar den 4 april. Fokus kommer primärt att vara it, men på sikt kommer Office på Gotland att arbeta med Office samtliga funktionserbjudanden det vill säga arbetsplats, server, dokument, möten och telefoni som funktion.

– Genom vårt arbete inom Officekoncernen har vi nu möjligheten att etablera oss på Gotland och utveckla vår affär i regionen. Våra nya konsulter i Visby har en bra lokal kännedom och bred kompetens, inom framförallt it. Detta kommer gynna våra nationella supportkunder, såväl som lokala bolag på Gotland, som vill ha support från våra duktiga lokala konsulter, säger Anette Hesselgren, vd för Office i Östergötland.

När vi två blir Soluno

För knappt två månader sedan gick Solus BC och Uno Telefoni ihop och bildade en ny jätte på molnväxel- och kommunikationsmarknaden. Nu har bolagen också kommit fram till vad man ska heta. Och de verkar ha enats om att alla skulle få påsar. Resultatet hade nämligen med sig lite av varje.

– Namnet blir Soluno BC, en bra kombination av ursprungsbolagen. Vi har resonerat fram och tillbaka en hel del, men kommit fram till att Soluno BC är det absolut bästa. Det är ett namn som är lätt att komma ihåg, har en koppling till båda våra tidigare bolag och det kommer fungera internationellt och i våra ambitioner att utveckla närliggande tjänster och mjukvara, säger Joachim Brandt, som är pr- och informationsansvarig.

Och vi två blir molnkompisar

Affärssystemkonsulten Orango och driftleverantören Candidator har funnit varandra i ett gemensamt molnsamarbete. Innebörden av det är att Candidator har skapat en plattform för automatiserad leverans av Dynamics NAV som tjänst. Där kan sedan Orangos kunder logga in och beställa sin miljö, som kan driftas och övervakas och för vilken en faktura sedan skickas till rätt kostnadsställe.

– Orango har under senaste åren gått mot i stort sett 100 procent leveranser i molnmiljöer, och samarbetet med Candidator är nästa steg i den satsningen. Candidator har utmärkt sig genom en service och anpassningsbarhet som gjorde att samarbetet kändes väldigt naturligt, säger Daniel Vesterberg, affärsområdeschef på Orango.

– Orango är en mycket viktig kund och samarbetspartner för oss. Att erbjuda automatiserade molntjänster ligger helt i Candidators strategi, och vi är mycket stolta och glada över det förtroende som Orango visar oss, säger Paul Skarin, regionchef på Candidator Syd.

Sigmastocks handlar med Nordea

Det Göteborgsbaserade startupgänget Sigmastocks har inlett ett samarbete med Nordea. Det handlar om ett digitalt verktyg för aktieförvaltning med vilket privatpersoner ska kunna spara i aktier utan förkunskaper. Med hjälp av Nordea tas färdiga aktieportföljer fram.

– Nordea har sänkt sitt courtage för aktiehandel kraftigt, vilket har möjliggjort ett samarbete med Sigmastocks. Vi ser stora fördelar med samarbetet för bägge parter, menar Mai Thai, en av tre grundare till Sigmastocks, ett bolag som bland annat Chalmers Ventures har investerat i.

– Sigmastocks är ett intressant och innovativt startupföretag, som har skapat en digital plattform som bygger på både matematik och finansiell forskning. Via plattformen får investerarna möjligheten att kostnadseffektivt vara sin egen förvaltare, samtidigt som de får hjälp med portföljförslag som innehåller både europeiska och nordamerikanska aktier, säger Katja Bergqvist, chef for Nordeas sparerbjudande.