När till och med Porsche Design under Mobile World Congress i slutet av februari presenterade en premium-pc – Book One som börjar skeppas i april – som ska ta upp kampen med Surface Book, Apple och dyrare produkterna från de andra tillverkarna som släppts på sistone, så säger det en del om pc-marknaden. På en nedåtgående och till och med dödförklarad pc-marknad så börjar det bli trångt i det övre segmentet. Det är där tillverkarna vill positionera sig.
Och nu när Microsofts hajpade Surface Book äntligen nått den svenska marknaden så är det upplagt för strid om de dyrare datorerna i premiumsegmentet, också i Sverige.
Men de stora svenska återförsäljarna är måttligt intresserade av de här dyrare produkterna i premiumsegmentet. Även om det är här marginalerna finns så har de fokus på andra delar av pc-marknaden.
Läs mer: Nu backar pc-tillverkarna ur priskriget – för att slåss i premiumsegmentet
Tomas Wanselius är vd på systemintegratören Caperio. Han talar hellre om Chromebooks eller vanliga laptops än de nya dyra produkterna från pc-tillverkarna.
– Det finns ju fler trender än de här väldigt dyra datorerna. Parallellt så går ju de billiga datorerna bra, som Chromebooks som växer inom skolan och utmanar dom klassiska modellerna. Vi har haft svårt att implementera Surface-produkterna ute på företagen, men det är möjligt att Surface Book blir en dörröppnare, med ännu bättre prestanda och ett bredare sortiment.
Tomas Wanselius fortsätter:
– Och kollar man på klassiska laptops så utvecklas de ju hela tiden också, de blir tunnare och lättare, och förses med pekskärmar och Windows 10. I alla upphandlingar till exempel är det ju den typen av pc företag och myndigheter vill ha, de ser på både funktion och pris. Volymerna finns där.
– Sedan kanske det finns särskilda branscher, som reklam- och advokatbyråer som vill ha de här premiumprodukterna, men jag tror ändå det tar lång tid innan de kommer in brett på företagen.
Den billigaste varianten av Surface Book kostar 17 000 kronor med en Intel core i5-processorer och 8 GB ramminne och 128 GB lagring. Sedan finns det olika varianter upp till 40 000 kronor. På frågan vem som ska köpa de här dyra produkterna säger produktmarknadschefen på Microsoft Sebastian Gode till Computer Sweden att det är ”kreativa yrkespersoner och prestandakrävande yrkesgrupper”.
Läs mer: Pc-döden får vänta ett tag till – nu kokar det rejält i branschen
Johan Freidlitz, senior produktansvarig på it-leverantören Atea tror inte att det här är några ”kioskvältare”.
– Vi ser att det finns en efterfrågan på dyrare premiumdatorer och även mer flexibla lösningar, där man kan konfigurera en egen dator, men jag kan inte säga att det är där vi ser den stora efterfrågan. Det talas mycket om de här dyrare produkterna eftersom tillverkarna lägger en stor del av sin marknadsföring där – men vår volymmarknad finns ju inom standard-pc.
Men samtidigt minskar ju pc-marknaden – är det då inte dags att skifta fokus till de här dyrare produkterna?
– Marknaden totalt står still, men åtminstone vi ökar försäljningen, också på volymprodukter. Dessutom händer det mycket på produktsidan och jag tror att många väntat in nya processorer och chipset från Intel som kommit nu. Det finns en mängd nya komponenter ute på marknaden.
Vad tror du då om Surface Book på den svenska marknaden?
– Det kommer säkert att finnas en marknad för Surface Book men jag tror inte det blir någon kioskvältare. Men det finns ju en sak som talar för de här dyrare datorerna i Sverige och det är att marknaden här är ganska driven av ny teknik.