Det är den välmeriterade utvecklaren Bengt Lindoff som nu tar klivet över till Huawei från Ericsson i Lund. Han beskrivs ofta som en av Sveriges mest produktiva uppfinnare och har även figurerat på listor där världens mest produktiva uppfinnare lyfts fram.

På Ericsson har han varit inblandad i över 1 400 patent. Bengt Lindoff kommer att börja på Huawei i juni.

– Han kommer jobba med problem inom algoritmer och systemutveckling, med tyngdpunkt på innovation för 5g mobile, säger Huaweis platschef Tord Wingren till nyhetsbyrån Rapidus.

Läs också: Ericssons kris en tung huvudvärk för it-konsulterna

I samma veva som man gör sin prestigevärvning satsar den kinesiska telekomjätten 2,5 miljoner kronor på ytterligare ett forskningssamarbete med Lunds Tekniska Högskola, LTH. Den här gången handlar det om att fokusera på signalkodning. Syftet är framför allt att förbättra signalerna i 5g-mobilerna.

– Det gäller olika typer av koder för att klara av low latency. Det är till för att koda signaler så att de bland annat blir mer felfria, konstaterar Tord Wingren.

Huaweis Lundakontor är det cirka 40 anställda, men platschefen säger till Rapidus att ett tiotal till ska rekryteras.

– Vi fortsätter utvidga kontoret. Vi får ju också fler arbetsuppgifter i takt med att den nya 5g-tekniken ska implementeras, vilket påbörjas redan under andra halvan av året.