Under de senaste åren har vi sett en tydlig trend där många av de svenska it-konsultbolagen köper på sig webb- och digitalbyråer. Men de är knappast ensamma om den hungern. De stora managementkonsulthusen och revisionsjättarna vill också vara med och trängas i byrålådan, där det kommer att bli en tuff fajt framöver.
Jan Horsager, analytiker på IDC, säger så här om vad som gör att allt fler går den här vägen.
– Fram tills nu har många projekt främst handlat om att plocka in affärskonsulter. Många projekt som har startat som strategisk digital transformation behöver nu implementeras fullt ut, något som kräver webbdesign, apputveckling och innehållsproduktion för att motsvara kundernas förväntningar. De traditionella konsulterna är ofta duktiga på strategi och teknik. Men när det kommer till webbdesign och att producera innehåll är webbyråerna starkare och mer specialiserade, säger han.
Läs också: Ny prognos: Tuffare tider väntar it-konsultbolagen
Under december gjorde IDC en undersökning bland nordiska cxo:er om vad som driver på deras investeringar i digital transformation. 50 procent svarade då att de vill förbättra kundservice och 35 procent sade att de vill skapa nya digitala produkter och tjänster. Och för det behövs alltså den nya expertisen.
– Om det kommer att leda till fler permanenta affärer för konsulterna eller inte beror på hur framgångsrika de är. Kompetens och innehållskunnande från webbyråer kommer hur som helst att spela en viktig roll i den digitala transformationen hos många företag, säger Jan Horsager.
Konsultjätten Capgemini är ett av de bolag som köpt på sig nya digitalgäng, i form av Idean och Backelite. Martin Edenström, tillträdande enhetschef för Capgeminis digitala erbjudande, säger att stora bolag tidigare ofta har gått in och petat för mycket i hur de digitala verksamheterna jobbar. Idag verkar de flesta dock ha insett att det blir bättre om man låter bolagen vara fortsatt självständiga.

– Äntligen efter 20 år av digitaluppköp har man lärt sig att man inte ska gå in och påverka för mycket. Nu nöjer man sig med intensiv rapportering istället och behåller modellen och arbetssättet eftersom det gör att det funkar bättre, säger han.
Och även om de köpande konsultbolagen är förhållandevis nya aktörer på den här marknaden tror han att de kan ha vissa fördelar gentemot de betydligt mindre bolag som finns på marknaden sedan tidigare.
– Det man har sett är att de stora konsultbolagen kan sätta bättre priser än de klassiska reklambyråerna och det gör att man kan gå in och vinna många upphandlingar, säger Martin Edenström, och lyfter sedan fram ytterligare en aspekt som ger ännu större möjligheter.
– Alla pratar om digital transformation, från enmansbolag till de största konsultbolagen. Och alla pratar om att besluten bör fattas på högsta ledningsnivå, men det är inte alltid så lätt att komma dit. De stora bolagen har en gräddfil in till ledningsgruppen eftersom de oftast redan sitter i rätt rum. Då kan man även koppla på erbjudandet från den uppköpta byrån också.
Han konstaterar samtidigt att det kan låta enkelt att köpa sig in på en marknad, men det gäller att veta vad man gör långsiktigt och inte bara stirra sig på modeorden.
– Digital transformation är egentligen ett värdelöst begrepp. Det är alldeles för brett och kan tolkas på väldigt många olika sätt. Det går inte att sammanfatta allt i en hashtag på det sättet. Det här är ett vanskligt område att ge sig in på. Bara för att man köper design eller UX idag är det inte säkert att det är det som gäller imorgon. Det blir en väldigt dyr strategi att hela tiden köpa den efterfrågade kompetensen i grupp.

På en annan av konsultjättarna, Accenture, har det här varit ett prioriterat område de senaste åren, och affärsområdet Accenture Interactive är just nu det snabbast växande affärsområdet i koncernen. Enligt Mattias Boman, ansvarig för Accenture Interactive i Norden, är drivkrafterna att man vill jobba mer med kundrelationerna och att man strävar efter att bli mer agila och snabbfotade.
– Vi vill bygga en ny typ av byrå som har full service, där vi kan jobba med alla fyra delarna kundupplevelse, e-handel, content management och marknadsföring, säger han och utvecklar vad som har fått allt fler att blicka åt byråhållet.
Läs också: Konsulterna förklarar succéåret: "Mer än bara en hajp"
– Hela det ökade fokuset på kundupplevelser och den vilja som finns att skapa en bra kundupplevelse i samband med den digitala utvecklingen är en vikig fråga för hela branschen idag. Det här är verkligen nästa steg i utvecklingen.
Kan inte bolagen bygga detta själva, varför behöver ni hjälp utifrån?
– Utvecklingen går så snabbt. Behovet idag som finns att tänka kundorienterat och att förändras till att bli mer och mer agila är en viktig del. Och det finns kunder där man behöver kompetens under en kortare tid för att driva den digitala transformationen. Då kan det hända att man behöver resurser snabbt för att klara den resan.
Bland Accentures största förvärv märks framför allt Londonbaserade Fjord för tre år sedan samt svenska Brightstep som köptes för ett drygt år sedan, ett bolag som främst jobbar inom e-handel och content managemnet.
Hur stort affärsområdet är på Accenture i Sverige vill bolaget inte kommentera, men att det växer på flera olika sätt kan Mattias Boman bekräfta.
– Vi växer på två sätt. Dels organiskt, dels genom att göra så kallade tuck in-acquisitions där vi köper lokala bolag eller bolag som täcker en viss geografi och som syftar till att öka vår spetsförmåga.
Accenture - Fjord, Karmarama, Brightstep
B3IT - Rebel & Bird
Capgemini - Idean, Backelite
Consid - Ariom
Cybercom - Duplicera
Deloitte - Mobiento
E&Y - Society Consulting
Emakina - Doe Blomberg Gottberg
Evry - Netrelations
HiQ - Presis
Knowit - Metronet
McKinsey - Veryday
PwC - Pond
Wipro - Designit