SAP är ute och viftar med partnerhåven åt alla möjliga håll just nu. Den tyska mjukvarujätten har nyligen fått agera agn för att få storföretag på kroken hos såväl Apple som Google. Men även gamla partnerskap ska givetvis vårdas.

Under årets SAP Innovation Forum som nyligen hölls i Stockholm var även HPE på plats för att lyfta fram sitt partnerskap med SAP. Men i det här fallet är det långt ifrån något nytt samarbete.

– Vi har haft ett formellt partnerskap i 27 år, säger HPE:s Sverige-vd Anna Granö och konstaterar att bolagen är redo att gå in i nästa fas.

Det som framför allt får bolagen att ta nya gemensamma tag nu är HPE:s förvärv av SGI, ett bolag som jobbar med analys och datahantering i allmänhet och SAP:s Hana i synnerhet.

Läs också: HPE trappar upp på lagring – köper Nimble för nio miljarder

– SAP är en av våra viktigaste allianspartner och våra bolag kompletterar varandra i ekosystemet. Tidigare har vi jobbat mer sekventiellt, nu går vi ut och möter kunderna tillsammans, säger Anna Granö.

För SAP:s Sverigechef Chris Berry finns det gott om partnerskap att ta tag i. Exakt hur de många globalt annonserade samarbetena ska landa i Sverige återstår att se. HPE är dock ingen främmande fågel för honom.

– Jag har själv jobbat på HP så jag har sett det från båda hållen. Jag skulle kalla det här en utveckling av vårt tidigare samarbete, där vi tar det ett steg ytterligare genom att gemensamt erbjuda företag digitaliseringstjänster hela vägen. Från att dryfta idéer, räkna på risk och värde, göra snabba piloter ända fram till omsättning, drift och support , säger han och förklarar det allt öppnare SAP så här:

– De företag som anser sig ha allt och äga allt själva blir inte så långvariga idag. Numera handlar det snarare om att samarbeta för att kunna möta kunderna och vi har därför behov av ett stort och varierat ekosystem.

Läs också: Chockbesked om SAP:s licenser – "har fått blodad tand"

Utöver att bolagen kommer att närma sig varandra efter att HPE köpt SGI handlar det alltså främst om gemensamma kunddialoger. Bland annat kommer SAP att öppna ett kundupplevelsecenter på sitt svenska huvudkontor där man tillsammans med HPE och kunder ska testa olika visioner, och utveckla nya tjänster eller produkter inom exempelvis IoT eller machine learning. Dessutom ska de båda bolagen ut och inspirationsresa tillsammans.

– Vi kommer att göra en gemensam resa till Silicon Valley med ett stort antal kunder för att få inspiration och se vad vi kan göra tillsammans. Vi vet båda att vi har teknologin och nu vill vi hitta nya idéer för vad vi kan göra med den, säger Anna Granö.