Det går inte en vecka utan nya tecken som visar på hur it och fordonsindustrin smälter ihop. Förra veckan annonserade Microsoft ett nytt avtal med Toyota. Veckan dessförinnan dominerades av Intels jätteförvärv av israeliska Mobileye som utvecklar system för självkörande bilar.

Nu skriver IDG News att Ford gör en jättesatsning inom mobil teknik. De ska dubbla personalstyrkan som arbetar med detta, och ska därmed anställa 400 programutvecklare och hårdvaruingenjörer. Tre fjärdedelar av dessa ska arbeta vid företagets nya forskningscentrum i Ottawa, som är startat för att bygga ut tekniken för uppkopplade fordon. Ford investerar 375 miljoner dollar i det här centret.

Läs också: Nu tvingas bilverkstäderna bli proffs på it – annars knycker it-företagen affärerna

Den globala marknaden för uppkopplade bilar kommer att vara värd 131 miljarder dollar 2019 och har en årlig tillväxt på 30 procent per år, enligt Transparency Market Research.

– Konnektivitet är en kritisk komponent i framtidens mobilitet, säger Fords tekniska chef Raj Nair i ett uttalande. Oavsett om det handlar om att få information om hur man kan reducera trängseln i städer, eller om hur fordon och infrastruktur kan kommunicera för att hålla oss säkrare på vägarna så är konnektivitet en nyckel.

Ford har gjort flera tunga investeringar i trådlös teknik för fordon, självkörande bilar och artificiell intelligens den senaste tiden. I februari meddelade de bland annat att de ska investera en miljard dollar över en femårsperiod i startup-företaget Argo AI.